The Great Gatsby.. son yılların en gösterişli filmi..


The Great Gatsby hakkında söyleyebileceğim ilk şey 'gösterişli'. Evet evet biliyorum çok geç izledim. Hatta filmi daha bu hafta izlemiş biri olarak, son izleyen dahi seçilebilirim ama en azından 2014 Oscarlarına yetiştim :) Ve bence kesinlikle, sinematografi, uyarlama senaryo ve kostüm dallarında aday olması gerek.
Film; alt ve üst statü arasındaki uçurum, sonradan görmelik ve eski zenginlerin yeni zenginlere dair bakış açısını ortaya koyan, 1920ler Amerikasını, büyük buhran öncesi gösterişçi tüketimin tavan yaptığı dönemi tüm ihtişamıyla, şaşaasıyla ortaya koyan bir eser. Utanarak söylüyorum ki ben kitabı okumamıştım ama bence süper bir uyarlama olmuştur.
Bir kere görsellik açısından tam bir Baz L. filmi, tam bir sinema filmi. İşte sinema bu dedirten türden bir yapım. 11 inçlik ekranımda 720p olarak izlemiş biri olarak o ışıltı, o renkler, o canlılık beni bu kadar içine çektiyse, büyülediyse ve etkilediyse sinema perdesinde kim bilir nasıldır diye düşündüm sürekli. Umarım bir gün sinemada izleme şansım olur. Yani izlemeliyim bu güzelliği, hak ettiği şekilde-formatta. Doğası, yaratılışı gereği ait olduğu sinema salonunda.
Kostümler dersen her biri bir şaheser.. her biri tam bir haute couture eseri.. Zaten Prada'nın baş stilisti tarafından hazırlanmış bir gardıroba sahip ki bu gardırop geçtiğimiz baharda bir sergi ile de beğeniye sunuldu, hak ettiği şekilde..
Ve Leonardo D.C. ... bir adam nasıl büyür, olgunlaşır ve iyi bir aktör olurun vücut bulmuş hali bence kendisi.. tee Titanic'ten bu yana bence her bir filmiyle daha da güzelleşti, daha da bir yüzüne bakılası oldu. (ps. napayım seviyorum olgunluğu).
Neyse ben daha fazla bahsetmeyim ve siz eğer daha da izlemediyseniz benim gibi, hiç daha fazla geçikmeden koşun izleyin derim. Hiç ama hiç pişman olmayacaksınız. Muhteşem bir film tek kelimeyle..

Comments