Before Midnight.. gelmiş geçmiş en iyi üçlemenin son bölümü..


Ne diyebilirim ki, 2008 yılında sevgili İtalya'mda bir Erasmus iken nette okuduğum '3.'sünün çekilmesine karar verildi' haberinden beri yani tam 5 senedir ve Nisan 2013 Sundance Film Festivali'nde ilk gösteriminden beri tam 6 aydır deli gibi merak ettiğim, iple çektiğim tek ama tek film Before Midnight'ı sonunda izleyebileceğim o an geldiğinde resmen inanamadım. Sanki hiç gelmeyecekmiş gibi gelen bir an gelmişti.
Neyse fazla romantik oldu sanırım :) Serinin 2. filmi, benim izlediğim ilk filmdi. Öylesine aldığım, Ethan Hawke hayranlığım ve bir aşk filmi olması dolayısıyla seçmiş ve izler izlemez tapınmış, hemen napıp edip ilkini bulmuş, tüm ortamı hazırlayıp ablamı da ekran karşısına oturtup ilk filmden başlatarak onu bir kez daha izlemiştim. Ve sonraları sayısını unuttuğum bir şekilde bu ritüel tekrarlandı durdu. Sözleri, şarkıları, mekanları, yaşantılarıyla beni deli gibi etkilemişti.
Hayatımın Filmleri listemin üst sıralarındaki yerlerini (halen koruyarak) almışlardı.
Ancakkk gel gör ki Before Midnight için aynısı olamadı. Bunun en büyük nedeni ise daha izlemeden öngördüğüm şekliyle, 3. öykü aşamasına kendi hayatımda henüz gelmemiş olmam. Dolayısıyla diğer iki prequel kadar etkilemedi beni Before Midnight. Uzaktan da olsa şahit olduğum evli çiftler bağlamında ise değindikleri noktalar oldukça iyiydi. Ne kadar hayattan olduklarının kanıtıydı. O yüzden ilgili dönemde olanlar için bence oldukça yerinde tespitleri ve çözüm yolları ile örnek oluşturacak, feyz alınacak anekdotlar vardı. Bunun dışında ise yine oldukça gerçek görünen bir çifti yeniden izlemek, sonsuz iyi yazılmış diyaloglarına misafir olmak, dokuz yıldır görmediğim dostlarıma yeniden kavuşmuşum hissini uyandırdı.
Kısacası 1) eğer önceki filmlerin hastasıysanız söylememe gerek yok kesin izleyeceksiniz zaten, 2) hiçbirini izlemediyseniz ise 9+9 yıl gibi bir gecikmeniz de olsa hemen ama hemen sırasıyla izlemenizi salık verebilirim. Zira benim için hayatımın ilk on filmi listesindeki yerlerini her daim koruyacaklarına çok eminim.

Comments