KaraKomikler 2..

Daha önceki KaraKomik Filmler’i için de söylediğim gibi, Cem Bey’in bu filmleri GORA gibi delicesine güldürmelik çekmediğinde ve adından mütevellit kara komedi türünde bir ‘Türk’ filmi olduğunda mutabık ise yorumumu yazayım :)
Şöyle ki, evet çok gülmedim, hatta gülmek bi yana hafif tebessüm ettiğim sahneler vardı sadece, ancak filmi beğendim. Çünkü öyle güzel karakter analizleri, gözlemler, (özellikle 2.filmde) bir Joker filmi kıvamında toplumsal eleştiriler var ki benim çok hoşuma gitti. Karakter demişken, ilk iki filmdeki karakterlerimizin nasıl büyük bir gözlem ve değerlendirmenin eseri olduğu, nasıl ilmik ilmik işlendiği her halinden belli idiyse (tabii ki özellikle Aytek), bu filmde de her iki mini filmdeki baş karakterler öyle ince ince işlenmiş ki şapka çıkarmayacağız da ne yapacağız sorarım. Cem Bey’in o esprisindekine atıf yapacak olursam hatta, resmen bir Nuri Bilge Ceylan karakterleri gibi her detayıyla (giyiniş, kelimeler, jestler, yaşam ortamları vd) öyle bir irdelenmişlik ve yansıtma var ki süperdi.
Söylemeden geçmek istemediğim bir durum var ki: hani özellikle son dönemde ‘söz büyüdür’den yürüdük ve Atiye’deki kullanımı ‘söz mühürdür’e geldik ya, tam da bu dönemde ‘Deli’ adlı ilk filmde öyle bir sözle, öyle bir mühür, öyle bir evrene atış var ki ben mahvoldum şahsen :(
İkinci filmde de tv programlarıMIZ! üzerinden öyle güzel, yerinde, ‘acıklı’ hâlleriMİZin tespiti var ki, bence sırf bir filmle tarihe not düşmüş olmasını bile kucaklıyorum sevgiyle.
Demem o ki, her şey bir yana sadece o karakterleri bilmek, onları görmek için dahi vaktinizi almasına değer.

Comments

Popular Posts