Şaman Gözü / Asu Mansur..

Çok uzun bir süredir listemde olan bu kitabı, ne zaman ki Ayşe Tolga’nın kitap önerileri videosunda da gördüm, artık iyice okumaya karar vermiştim ancak kısmet bu yaza oldu, İyilik Sende can takipçilerinin kitap okuma önerisi listesiyle birlikte başlamak oldu. Öyle ki tam bir geç olsun güç olmasın niteliğinde olan Şaman Gözü’nü, şimdi veya sonra ama mutlaka okumanızı şiddetle öneririm. Sadece 200 küsür sayfalık bir kitap olmanın ötesinde öyle büyük ve faydalı bilgileri bize kazandırıyor ki inanamazsınız. Sadece rahatlıkla günlük hayatımıza uygulayabileceğimiz çok sade ritüelleri katmakla kalmıyor; durum ve mekan okumalarına dair de çok önemli bilgileri bize kazandırıyor. Ayrıca orta asya Türk kültürünün kullandığı hayvan takvimini, bugüne kadar hiç bilmediğim farklı kategoriler dahilinde öyle güzel aktarıyor ki şaşıp kaldığımı itiraf etmeliyim. Ayrıca dediğim gibi doğum günümüz, ayımız ve yılımızdan da öte bunlara bağlı elementsel özelliklerimizi nasıl değerlendirmemizin doğru olacağına dair bir tabloyu da önümüze koyuyor.

Bu bağlamda da, uzak doğu kültüründe yer alan elementler ve kişilik tiplerinin aslında bizim kendi kültürümüzde de var olduğunu görmek oldukça şaşırtıcı ve bu kadar geç bunu öğrenmek de bir o kadar utandırıcı oldu kendi adıma.

Aynı şekilde hep farklı kültürlere ait öğretilerden okuduğumuz çakra vb sistemlerin de yine farklı isimler altında Türk kültüründe de yer aldığını okumak çok keyifliydi ve şaşırtıcıydı. Bunları nasıl çalıştırılacağımıza dair kendimize özgü tavsiyeleri okumak inanılmaz keyif vericiydi. Ayrıca günlük yaşantımıza, Türkiye‘de yaşayan biri olarak bir şekilde girmiş bazı adetlerin aslında kökeninin tüm  Şamanik uygulamalarımızdan kaynaklandığını öğrenmek ise çok büyüleyici oldu kendi adıma. Dolayısıyla temelini, nedeni, nasılını bilerek artık bunları yapıyor olacağımı düşünmek dahi beni çok mutlu etti.

Bunun dışında eğer siz de gündelik yaşamı bir şekilde/olabildiğince ay döngülerine, mevsimsel döngülere vb yönlendirme yollarına ilgi duyuyorsanız Şamanik açıdan buna dair yönlendirmeleri okumak inanılmaz güzel, öğretici oldu.

Dolayısıyla kitabı bitirir bitirmez Asu Mansur’un hemen ikinci kitabı Şaman Aynası’nı okuma hevesi ile dolmakla kalmadım, eğer sizde takip ediyorsanız öğrendiğiniz üzere 3. kitabın da yolda olduğunu çok büyük bir coşkuyla karşıladım..

Özetle benzer okumalara dair bir ilginiz varsa şiddetle önerdiğimi belirtmek isterim. Kendi adıma daha ilk sayfalarından itibaren bir başucu kitabı olarak yer aldığını da mutlulukla belirtmek isterim.

Meraklısına: Kitabı okurken dinlemeniz için, tesadüfen! karşılaştığım şahane bir şamanik davul frekans müziğini ekliyorum. Beni dinlemek inanılmaz etkiliyor desem..

Tütsü: Tütsü de köz değmesine karşı yapılan arınma yöntemlerinden biridir. Tütsü yaparken bitki seçimi çok önemlidir. Her bitki tütsü olarak kullanılamaz. Bazı bitkiler negatif enerjilerden ya da közden arındırmadığı gibi aksine negatif enerjileri tutma ve çoğaltma etkileri de vardır.

Ardıç (özellikle mavi ardıç da denen ve yayılarak genişleyen ardıç türü),üzerlik ve defne, arınmak için kullanılabilecek en etkili ve güçlü bitkilerdir. Bu otlardan herhangi bir tanesi metal bir kâse içinde yakılır ve dumanı da birkaç derin nefesle içe çekilir. Koltuk altları da dumanla tütsülendikten sonra kâse yere konup üzerinden birkaç defa atlanır. Sonrasında evin bütün odaları ve köşelerinde tütsü kâsesi dumanıyla birlikte dolaştırılır. Bu işlem yapılırken evin kapısı ve en az bir penceresi açık olmalıdır.

Tütsüleme yaparken arada kontrolsüz çığlıklar atılmalıdır. Tütsü iyi bir arınma ritüelidir ve buradaki her hareketin hem ruhani bir anlamı hem de işlevi vardır. Derin nefes alarak iç temizliği gerçekleşir ve içeri nüfus etmiş olan köz, öksürükle birlikte dışarı çıkartılır. Atlama eylemi ise bir yerdeki hali terk edip, başka bir hale geçmek anlamına gelir. Havadayken dumanın içinden geçildiği için göğün de desteği alınmış olunur. Böylece dış beden de yıkıcı közden arınmış olur. Kontrolsüz çığlıklarsa yüreği ateşlendirir. Yüreğin ateşlenmesi demek bağışıklığın güçlenmesi demektir. Yürek ısısı doğrudan timüs bezini uyardığı için bağışıklığa doğrudan etkisi olur. Aynı zamanda negatif güçlere karşı tehdit oluşturmak için de yapılır. [ss. 149-150]

Comments