La Traviata..

Veee yıllar sonra yeniden bir Verdi operasını daha izleyebilmenin sevinciyle Bornova Kültür ve Sanat Merkezi'ne teşekkürlerime iletiyorum. Ve yine çok uzun bir süreden sonra 4 perdelik bir gösteriyi izleyebilmenin keyfine müteşekkirim. Zira 45 dk gerçekten bir parmak bal çalmak gibi dudağımın ucunda bırakıyor keyfini. O yüzden de La Traviata ile doya doya tadını çıkardığımı söyleyebilirim.
Hele ki öyle bir giriş sahnesi vardı ki, geçen hafta V. Murad’daki gibi bir karesini dahi çekememiş olduğuma çok hayıflandım. Zaten ilk perdenin melodileri, bir şekilde kulak aşinalığımız olan parçalarla karşılayınca daha bir coşkulu giriş oldu [ La traviata, Act I: Libiamo ne' lieti calici].
En azından kendi adıma. Başta, daha perde açılmadan kulaklarımız şenlenip de bir de perde açıldığındaki ilk sahnenin dekoru + kostümler, tam da konun gereği olan partiyi sonuna kadar yaşattı. Öyle görkemliydi ki kesin gözlerim ışıldamıştır :) Aynı coşkuyu, 3. perdenin danslarında da yaşadığımı söyleyebilirim. Hatta biraz daha fazla olaydı iyiydi demedim değil :) E Verdi daha iyi bilir tabii ;)
Bu arada Verdi demişken; kitapçığından alıntılayarak ifade etmem gerekirse: “kendisinin ikinci yaratış döneminde yazdığı ve dünya opera sahnelerinin en vazgeçilmez eserleri arasında yer alan ‘Rigoletto’, ‘Il Trovatore’ ve ‘La Traviata’ adlı operaları” olduğunu okumak ve bununla birlikte ikisini seyretmiş olmaya nail olmak inanılmaz mutlu etti. (Il Trovatore’yi 11 sene önce İtalya’da izlemenin bendeki sevincini #jalesbtbt ‘de okumuştunuz zaar). Yeri gelmişken, üçüncü yaratış dönemine ait olduğu not düşülen La Forza Del Destino’nun geçen sene Elhamra’ya gelip BKSM’ne uğramadığını :( ancak bu sezon çılgın gibi gelmesini beklediğimi de buradan iletmiş olayım.
Özetle, her ne kadar geçen sene sadece 2. sezon itibariyle olsa da, artık eserlerde yer alan sanatçıları sahnede gördüğümde tanıyor olmak dehşet keyifliydi. O yüzden de La Traviata’da da onları yeniden seyrederek izlemek çok güzeldi.
Not: Sırf 1. perdesinin şahaneliği için bile izleyin derim.

Comments

Popular Posts