2. gününde Hüseyin Çağlayan, İstanbul Moda Akademisi’nde...
Hüseyin Çağlayan’ın İstanbul Modern’de bir gün önce başlayan sergisinin hemen ertesi gününde İstanbul Moda Akademisi’nde (İMA) oldukça keyifli bir panel gerçekleştir. Çağlayan’a, Vogue Türkiye Moda ve Stil Danışmanı Ece Sükan ve ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gülay Hasdoğan’nın eşlik ettiği panelin konusu ‘Moda Tasarımı ve Endüstriyel Tasarım’ idi. En azından beni Hüseyin Çağlayan samimiyeti, açık sözlülüğü ve alt yapısıyla oldukça etkiledi. Sadece moda ve tasarım alanında değil, toplumbilim, kültür, eğitim, siyaset, ekonomi ve bağlantılı tüm konulara dair yere basan fikirleri olması ve bunları olduğu gibi aktarmaktan çekinmemesi çok etkiliydi.
Panelde dile getirdiği önemli noktaları maddeleyerek şu şekilde ifade etmek mümkündür:
- “Tasarım emir vermekle olmaz. Dikiş ve çizim gibi her aşamanın bilinmesi ve yapılması gerekmektedir.”
- Türkiye’de şu anda var olan modaya dair enerjisini, Londra’nın 20 yıl öncesine benzetmesi.
- Kendisinin mezun olduğu Saint Martins College of Art and Design dâhil yeni pek çok moda ve tasarım okulunun eskiye oranla oldukça ticarileştiğini belirtmesi.
- Okumanın eğlenceli kılınması, eğitim süresince sıkılınmaması.
- Türkiye’deki moda ve tasarım okullarında öğrenci olanların birbirine benzemesi, farklılıkların olmaması, hep belli bir sosyo-ekonomik kesimin modayla ilgili yeni neslinden oluşması.
- Çok gezilmesi, bol kitap okunması ve çok çalışılması gerektiği.
- Aylarca tek zevkin yemek yemek olduğu, İtalya’nın uçsuz bucaksız dağlarındaki fabrikalarda çalışmak zorunda kalması.
Comments
Post a Comment