Sensitive and in Love..

Eğer birkaç hafta önce izlediğim Hayli Duyarlı Kişilere dair muhtemelen ilk belgesel filmi olan Sensitive: Untold Story’yi izlediyseniz veya ona dair blog’taki yazımı okuduysanız bu filmin de onun akabinde gelen bir yapım olduğunu anlayacaksınız. Zira önce diğer filmi izlemeniz ve ardından bu filme bakmanız, tüm konsepti anlamanız açısından uygun olur kanaatindeyim. Bu filme dair yazımdan sonra paylaşacağım diğer yapım da (Sensitive Lovers: A Deeper Look Into Their Relationships) sıralamada üçüncü olarak izlenmesi uygun düşen belgesel olacak. 

Gelelim bu yapıma: basitçe dilimize çevirecek olursam Duyarlı ve Aşık olarak ifade etmem mümkün. Öyle ki bu film hayli duyarlı kişilerin ikili ilişkilerde yaşaması muhtemel olumlu-olumsuz durumlarını özetler nitelikte bir film. Bu ilgili durumlar üzerinden çok naif bir senaryo kurgulanmış ve ekrana yansıtılmış. Kaldı ki bir önceki yazımda çok daha detaylı ifade ettiğim üzere hayli duyarlı kişi kavramını terminolojiye kazandıran Elaine Aron, eşiyle birlikte senaryo ve diyaloglar üzerinde çalışmış. Dolayısıyla adeta bir psikoloji dersinde işlenen konuyla ilişkili çekilmiş bir filmi izliyor ve böylece derste anlatılanları çok daha anlamlandırabiliyor, kafamıza yerleştirebiliyoruz formatında bir yapım söz konusu.

Bu açıdan konseptle yeni tanışmış ve kendimin de o gruba ait olduğunu yeni fark etmiş biri olarak şu ana dağin okuduğum veya dinleyerek/izleyerek edinmiş olduğum hayli duyarlı kişi kavramına dair tüm bilgileri bu filmi izleyerek zihnimde işleme fırsatı yakaladığımı söyleyebilirim. Zaten dediğim gibi yazarın ve yapımcıların da bu filmi çekmesindeki temel amaç bu olduğu için, çok fazla böyle büyük prodüksiyonlu, gişe rekortmeni olacak bir film yaratma hedefi güdülmediğinden; ortaya çok naif, adeta bir televizyon filmi formatında ortaya konmuş bir yapım söz konusu. Ki buna rağmen bence görüntülerin, oyuncuların, hatta oyuncu seçiminin, tabii ki diyalogların ve temel olarak tüm olay örgüsünün çok başarılı olduğu kanaatindeyim.

Hiçbir eğretilik görmeden, hiçbir yapaylık, olmamışlık vb. olumsuz bir duygu hissetmeden, çok akıcı bir şekilde filmi izledim ve çooook memnun kaldım. Zaten bence ara ara izlenip tüm konuya dair olguların pekiştirebileceği nitelikte bir film. 

Sonuç itibarıyla demem o ki eğer bu kavrama yakın hissediyorsanız kendinizi, sizin de kesinlikle internet üzerinden* bularak izlemenizi öneririm. Şu an için, en azından kendi adıma, sadece İngilizce altyazılı versiyonuna ulaşabildim ancak İngilizcesi çok rahat ve anlaşılabilir basitlikte. Hayli duyarlı kişi kavramını daha geniş kitlelere duyurmak ve benim gibi o niteliğe sahip insanların kendilerini çok daha iyi hissetmelerine vesile olan benzeri yapımların çoğalması, toplum bazında anlaşılırlığının ve kabulünün artması dileğimle, (duyarlar mı bilmiyorum ancak) tüm emeği geçenlere buradan bir teşekkür etmek istiyorum. Ve bir kez daha beni bu kavramla tanıştıran Burcu Hanım’a sonsuz şükranlarımı sunuyorum.

* Buradan izledim (ancak Tubi ve Amazon Prime’da da var): https://goldfied.monster/movies/play/9003386-sensitive-and-in-love-2020?mid=17&sid=&sec=4388a23fa3ad4c2b7e92ab37295751c0cae66914&t=1669391618

Comments

Popular Posts