Henry & June.. eskilerden bir film..

Öncelikle hemen söylemem gerek ki, film eleştirmenleri ve sinematografi ile sinema tarihini bilenler tarafından çok beğenilmiş, çok farklı ve benim bilmediğim pek çok açıdan değerlendirilerek takdir edilen bir yapım olabilir ancak hem yayınlanmasından (1990) çok ama çok uzun bir süre sonra izlemiş biri olarak, hem de sözünü ettiğim bağlamda derin bir bilgim, temelim olmadığı için ben söz konusu şekilde değerlendiremiyorum.
Ancak filmi izlerken, karelerin, duruşların, düzen-oranların kesinlikle belirli temeller, sinema kuralları üzerinde kurgulanmış olduğu her şekilde anlaşılıyor. En azından bana öyle bir his verdi. (Fakat hisle kaldı, zira dediğim gibi bu açıdan değerlendiremem.) Konusu ise çok farklı çok değişik. Ama beni hiç içine çekemedi :( sürekli bir şey olacak, ha şimdi şu buna bağlanacak dedim durdum bekledim ama nafile. Evet çekildiği döneme göre ilk kez bu kadar kadın-kadın yarı çıplaklığı-yakınlaşması barındırıyor büyük ihtimal ve temelde estetik bir mealde ortaya konmuş ama zaman değiştiği için o da çarpmadı beni.
Yani öylece kalakaldım ben, filmde öylece bitti.
Ününü, methini çok duyduysanız, okuduysanız izleyebilirsiniz ancak gerisi için ne desem nafile :(
Meraklısına: Film aynı isimli Fransız kitaptan uyarlanma. Henry Miller ve karısı June'un ilişkisi üzerine..
Meraklısına 2: Oscar ödüllerinde bir kategoriye aday olmuş ilk ve şu ana kadar ki tek '17 yaş üstü reytingli' film... 63. Oscar ödüllerinde En İyi Sinematografi dalındaki adaylığıyla..
Meraklısına 3: Anais karakteri daha çok görünse de June karakterini Uma Thurman oynuyor..
Meraklısına 4: Güney Afrikada'da (şu an kalkmış olsa da) vakti zamanında yasaklanmış, Yeni Zelanda ve Avustralya'da Yetişkin film ve 18 yaş sınırlamasıyla vizyona girmiş, döneminde..

Comments

Popular Posts