Diwali Mübarek.. Işık festivali..

Bugün süpper keyifli bir festivalden bahsedeceğim: Diwali... Bilinen en ünlü ve renkli Hint festivali-kutlaması... Ayağın gökyüzündeki durumuna göre tarihi belirlendiği için her yıl günleri değişiyor ancak bizim Gregoryen taksime göre her yıl Ekim ortası-Kasım ortası arasındaki zamana denk geliyor. 
Kelime anlamı olarak ışık-ışıklar festivali veya ışık dizisi. Bu bağlamda evin içinde ve/veya dışarında mumlar, fenerler vb. ışıklar yakılıyor ve iyi-aydınlık ruhlar çağrılıp, karanlık-kötü ruhların uzak kalması niyet ediliyor. Diğer bir deyişle, iyinin kotuyu, aydınlıgın karanlıgı yenmesini sembolize etmek için ışık, mum, fener yakarak kutlanıyor. Belirli figürler aynı bağlamda evlerin girişlerine çizilebildiği gibi 5 günlük bir kutlama olması nedeniyle evin ışıkları da yanık bırakılabiliyor.
Evler, bahar temizliği gibi, temizlenip nizam-düzen, clean your clutter yapılıp, yeni-temiz giysiler giyiliyor, kız-erkek kardeşlere sevginizi göstermenin yolu olarak onlara hediye alınabiliyor, yemek pişirilebiliyor.. birçok farklı etkinlik..
Ben de bizim Hıdırellez’imize benzemesi dolayısıyla ve farklı kültürleri tanımak adına bu yıl ilk kez, balkonumuzda minik bir doğum günü mumunu yakarak aydınlıklara selam ettim :) Bu yıl 2 Kasım'a denk gelen Diwali Festivali için siz de küçük bir ışıkla iyiliklere selam çakabilirsiniz :-)
Happy Diwali.. Diwali Mübarek..

Comments

Popular Posts