Wonka..

- Öncelikle yine sinemada izlemenizi önerebileceğim reprenkli ve yepyeni bir animasyon var karşımızda.

- Yıllar önce izlediğim ve çok beğendiğim bir film olan Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nı şu an net hatırlamasam da; bildiğim kadarıyla bu film, o filmin öncesi olan dönemi konu alıyor. Bi bu aklınızda olsun.

- Bu filmi de şimdi, artık sanatçının yolunu yürüme gayretinde biri olarak ister istemez (özellikle kendi hayalini yaşama geçirmeyi kafasına koymuş birini konu almasıyla) o bakış açısıyla değerlendirdiğimi söylemeliyim.

- Bu bağlamda çok estetik ve (video örneklerinden anlayacağınız üzere) oldukça yaratıcı detaylarla bezenmiş görsel bir şölen var karşımızda. 

- Diğer taraftan; dediğim gibi sanatçının yolu kapsamında yer alan tüm o kuşkucuları, eleştirmenleri ve sözleşmemizin sınayıcılarını filmde görmek mümkün. Ayrıca destekleyicileri ve niyetimiz netleştikçe yolumuzda bize yardım eden dost öbeklerimizi de kurgu boyunca film de seyretmek çok güzel.

- Yine şahane bir eş zamanlılık olarak hayatımda ilk defa kakao seremonisine katılmamın ardından bu filmde (hep çikolata kelimesi üzerinden ifade bulsa da aslında ilgili sahnelerde) saf ve hakiki, işlenmemiş kakao hammaddesinin etkisi ve o etki üzerinden kapitalist sisteme vd. olan eleştiriyi seyretmek şahaneydi. Bunu da not düşmeden geçmek istemem :).

- Tabii ki o yaratıcı renk harmonisine, çikolataların ve paketlerinin estetik harikası görselliğine, Wonka’mızın kadife giysisine ve özellikle gece sahnelerindeki ışıklı-balonlu-flamingolu-sirkli görselliklerine hayran kaldım. Sırf o sahneler için dâhi seyredilebilir olduğu kanısındayım. 

- Zira konu; artık çok klişeleşmiş olarak ‘hemen güzel bir hayalle başlayıp akabinde ve (bence çok hızlı bir şekilde) tonlarca engelin ortaya konulması ve ancak son sahnede, (sadece 1 dakika muhtemelen) mutlu bir iç rahatlığı yaşanabilmesi ile sonlanması’ şeklinde ilerliyor. 

- Oysa animasyonlarda bunun bir sonraki aşamasına geçilmesi gerektiğini, bu filmle iyice düşünmeye başladığım. Yani şöyle tadını çıkara çıkara o ilham verici görselliği izlesek, paso 'şimdi hangi engel çıkacak’ stresi yaşamasak olmaz mıydı? bir dahakine kısmetse!



Comments

Popular Posts