Ölümünün 100. Yıldönümünde Osman Hamdi Bey — Yaptığı Kazılar - Bulduğu Eserler / Nezih Başgelen..

- Bu sefer ilk kez Osman Hamdi Bey’in resimleri veya resim sanatı ile ilgili değil de, onun diğer profesyonelliği olan arkeoloji kapsamındaki çalışmalarına dair bir kitap ile karşınızdayım.

- Her ne kadar kitabı yakın dönemde tesadüf eseri keşfetsem de aslında eser 13 yıl önce; kitaba da ismini verdiği üzere Hamdi’nin ölümünün 100. yıldönümünde basılmış ve temelde, anma ilgili etkinlikler kapsamında yer alan bir sunumun basılı hâli olarak raflarda yerini aldığını öğrendim.

- Aslında ne zamandır kendi rafımda yer almasına rağmen okumama vesile olan durum ise Sanatçının Yolu yolculuğu üçüncü hafta ödevleri kapsamında, hayran olduğumuz kişilerin fark etmediğimiz diğer nitelikleri paralelinde, arkeoloji alanına duyduğum ilgiyi, bu sefer net bir farkındalıkla dillendirmem ile oldu. Ve tabii ki çok da iyi oldu.

- Zira kitap temelde; Osman Hamdi’nin arkeolojiye katkılarına ilişkin bildiğimiz belli başlı kazılarını vd., öyle çok da fazla derinlemesine inmeden, yani öz detaylarıyla bize aktaran bir eser olarak yer alıyor. Bunu öncelikle belirtmeliyim.

- Ancak zaten olaya yeni giriş yapan biri olarak, zaten kitap çokça detaya girseydi de bunu anlamayacak bir okur olduğum için, bu benim ve benim gibi olanlar için kanımca yeterli bir düzey. O yüzden çok hoşuma gitti.

- Özetle siz de benzer ilgi alanlarına yeni başlayan ve tabii ki Osman Hamdi Bey’e özel ilgi duyan biri iseniz ilgiyle okuyabileceğiniz bir eser olduğunu söyleyebilirim.

Comments

Popular Posts