Un Beau Matin -Güzel Bir Sabah-..

Karşınızdan tam bir Mubi filmi var. Sessiz, sakin, kendi halinde ilerleyen bir öykü izliyorsunuz ancak her dakikasında kendinizi o an için geçerli konuyu düşünmeden, zihninizde irdelemeden edemiyorsunuz. Kendi adıma yine oldukça çarpıcı ve etkileyici bir film oldu. Özellikle de çiftin aralarında geçen iletişim ve ilişkinin Öyle bağıran, büyük büyük bir motif çizmemesi çok güzeldi. Herkes içinden geçeni, tabiri caizse etse küçük harfle dile getirdi. Karşı taraf da buna içinden geçen cevabı verdi. Bu şekilde akan sessiz sakin bir düzlemde ilerledi.

Bu arada o düşündürücülüğü bağlamında filmin kitap gibi altı çizilmesi oldukça güzel diyalogları vardı. Elimde olmadan durdurup not aldığımı itiraf etmeliyim. Hatta etkisi bağlamında durup durup sonrasında aklımdan geçirmiyor da değilim.

Ruhu burada bu kitaplarda. Bu kitapları o yazmadı ama o seçti. Ve bu kitaplar aracılığıyla kişiliği kendini ifade ediyor. Sanki her bir kitap ondan r renk taşıyormuş, Ve bu renkler bir araya gelip onun portresini oluşturuyormuş gibi.

Bir de kendi adıma oldukça enteresan bir eş zamanlılık çerçevesinde filmi izlediğim gün elimde Annie Ernaux’un ‘Bir Kadın’ adlı kitabı yer alıyordu. Dolayısıyla ikisi de birer Fransız yapımı olan eseri aynı anda değerlendirmek ilginç oldu. Ancak bundan da öte ikisinde de benzer bir konunun, kitapta anne karakteri, filmde baba karakteri üzerinden işlenmesi, kendi adıma ikisini aynı gün okuyan-izleyen biri olarak, yoğunluk anlamında daha bir hüzünlü oldu açıkçası.

Hatta yine bu hüzünlü oluşun etkililiği kapsamında, sadece esas konunun dışında, küçük kızın bir durumu var ki şahsen beni inanılmaz etkiledi. Böyle kalbimde bir yer sızladı desem yeridir. Onun dışında son sahnede kadın karakterimizin bir anlamda hayli duyarlı kişilik (HSP) özelliği sergileyerek yaşadığı o duygu durumunun fazla gelmesi hali tabii ki çok tanıdık geldi. Bu açıdan da film, tüm konusunun naifliği ve o naifliği içinde inanılmaz büyük bir etkililik ile olayları aktarışı bağlamında açıkçası çok etkiledi. Kendi adıma çok beğendiğim bir yapım oldu kısacası. Her zaman dediğim gibi zaten bu platformun filmlerine aşinaysanız az çok ne demek istediğimi anlıyorsunuzdur. O yüzden de benzer filmleri seviyorsanız buna da mutlaka bakmanızı öneririm.

Comments

Popular Posts