Bayan Ming'in Hiç Olmayan On Çocuğu / Eric Emmanuel Schmitt..

Haziran ayı Be Water kafe bibliyoterapi atölyemizde bu sefer yeniden Çin edebiyatından bir roman okuduk. Roman dememe bakmayın aslında 70 sayfalık bir kitap var karşımızda. Ancak bu 70 sayfa içinde, belki 700 sayfalık bir romanda bulabileceğiniz sistem eleştirisi ile buluşuyorsunuz. Hem de öyle böyle değil. Çok naif bir öykü üzerinden hem Çin’de yaşayan birinin bakış açısıyla, hem de Çin dışından bir yabancının gözünden olmak kaydıyla, Çin’de vakti zamanında yaşanmış olan siyasal gelişmelerin sadece geçmişte değil, bugün de hissedilen toplumsal ve kültürel alandaki o çok büyük ve bir o kadar çarpıcı etkisini okuyorsunuz. 

Şahsen böylesi vurucu bir öykü beklemiyordum kitaptan. Oldukça beğendim ve çok ama çok yaratıcı buldum. İnanılmaz alt okumaları var. Ve çok güzel, hayata dair öğretilere sahip. Tabi bu öğretiler Çin’in olağanüstü büyük geçmiş inançlarının günümüze ulaşmış yansımaları. O yüzden de zaten belki de hepimizin bildiği öğretilerin, aslında ne büyük açılımlara yol açtığını, çok keyifli bir kurgu üzerinden okuma şansı tanıyor bizlere. Vaktiniz olursa elinize almanızı tavsiye ederim. 

Zira dediğim gibi çok küçük bir kitap muhtemelen bir gecede, birkaç saat içerisinde hemen bitirebilirsiniz ve yine muhtemelen tadı damağınızda kalıp uzun süre aklımızdan çıkmayacak bir kurguya sahip.

Meraklısına: Ancak ne yazık ki, başladığımdan beri ilk kez, bu ayın toplantısına katılmam mümkün olmadı. O yüzden analizine dair notlarımı paylaşamıyorum bu sefer. Dilerim Funda Hanım'ın Kent Kabilesi online atölyesinde Bayan Ming'i yakalamam mümkün olur.

  • Bayan Ming, tatsız ruhları çürüten bu mesleğe, bozulan asaletini kazandırmıştı: evrenin merkezinde hüküm sürüyordu. [s. 8]
  • Bayan Ming, Mao’nun Çin’inden eşitliği koruyordu; Konfüçyüs’ün Çin’indense insancıllığı sürdürüyordu.  [s. 9]

Comments

Popular Posts