Camda Antik İzmir Koleksiyonu sergisi..



* Tüm sergi eserleri videoda yer almaktadır.

Sizleri, 31 Ağustos’a kadar Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ziyaret edebileceğiniz çok orijinal ve bir o kadar harika bir sergi ile tanıştırmak isterim. Adından ve görsellerinden anlayacağınız üzere, eğer mitoloji ve tarihi eserlere ilginiz varsa, bir de el sanatlarıyla ilgiliyseniz bayılacağınızı söyleyebilirim. Zira 

İzmir yöresinin antik buluntularının cama kazınarak işlendiği eserlerden oluşan bir sergi, ‘Camda Antik İzmir Koleksiyonu’.

Ayrıca ana sergi salonunun karşısındaki ayrı bir salonda da tamamen amatörce başlayan ve böylece güzel evrilerek koleksiyona dönüşen bir alt sergisi daha var ki o da, Ürkmez Kültür Merkezi Cam Süsleme Atölyesi @urkmezkg sanatçıları Gülten ve Melih Kular'ın öncülüğünde 33 kursiyerin emek verdiği sergi.

Yaklaşık iki sene süren çalışma sonucunda tüm eserlerin her birinin ayrı fotoğrafını çekecek kadar beğendik desem sanırım anlayacaksınız. Çünkü tabii ki caaanım Artemis’çiğim başta olmak üzere (zira hemi de hem esas Efes’li şekliyle hem de Yunan versiyonu Diana olarak birçok parçada bizi karşılayıp mest etti), yeni ilgim Dionysus’tan mitoloji-arkeoloji yolumu başlatan Askplepios’suma değin en temel Tanrıça ve Tanrı figürlerini görmek bir harikaydı. Eserlerin şeklinden rengine o her zerresindeki emek ve özen görülmeye değer. Hepsini kucaklayıp eve getirmek ve kullanmak istedim. Ey Paşabahçe duy sesimizi ve ilgilenip tez üretime geç diye hayal etmedim değil. Ve bence çok olası ve mantıklı. Çünkü inanılmaz görsel, estetik ve kullanılası objeler. Hatta öyle estetik ki, şahsen kursiyerlerin ‘yol kazaları’ diye isimlendirdiklerine bile hayran kaldım. O halleriyle bile orijinal ve estetikler.

Sergiye dair tek hayıflanmam, her parçanın gerek Türkçe gerek İngilizce metinleri hazır olmasına rağmen bir Allah’ın kuluna bütçe verilip broşür-katalog yaptırılmamış olması. Fotoğraflarda göreceğiniz üzere her birinin altında söz konusu metinler çıktı alınarak yerleştirilmişti ve biz onları da fotoğrafladık, sonrasında okumak için arşivinizi olsun diye. Ancak o şekilde hakkıyla okumak, takdir edersiniz ki hiç de kolay değil. Oysa ki şöyle güzel, derli toplu, minik, sade bir broşür çok rahat hazırlanabilirdi kanaatindeyim. 

Nedense genelde ülkemizdeki sergiler-müzeler için olmakla birlikte özellikle de İzmir’dekinlerde böyle bir eksik, büyükşehir belediyesinin projenin altında imzası olsa da, ne yazık ki mevcut. Dilerim en kısa sürede tamamlanır. 

Emeği geçen herkese kucak dolusu teşekkürlerimi buradan iletmek isterim. Ve nice böylesi orijinal ve keyifli sergiler olmasını dilerim. 

Comments

Popular Posts