The Seven Spiritual Laws of Success / Deepak Chopra..

İlgili yedi kuralı okurken inanılmaz şaşırdım, öyle ki Cemalnur Sargut'un kitaplarında anlattıklarının pek çok yerde birebir, bu sefer İngilizce olarak ve Allah yerine insanın içindeki güç vb. tanımlamalar yazılarak ifade bulmuş olması inanılmaz şaşırttı beni.
Aslında diğer okuduğum tüm kişisel gelişim kitaplarında da her seferinde yine yeni yeniden şaşırarak ve de sevinerek (aklın yolu harbiden birmiş diye) görmüştüm bu benzerlikleri ancak Deepak'ta da ve böylesine birebir görmek çok şaşırttı.
Mesela karma kuralında, hadislerimizde geçen yaptığını tatmadan ölemezsini; verme kuralında her zaman halka hizmet ederek huzura ereceğimizi; least effort'ta her şeyin olacağına varacağı, kaderimizde varsa bir şekilde olacağını; her şeyi olduğu gibi kabul kuralında tevekkülü, Allah'ın her daim en hayırlısını verdiğine olan inancı; detachment kuralında hiçbir şeye asla bağlanmamamız gerektiğini vd. inançları, tasavvufi ifadeleri görmek çok aydınlatıcı.
Yine el altında her daim bulundurulması gereken, açıp açıp bakmalık ve uygulamalık..
Bu arada şöyle bir durum dikkatimi çekti: Sanırım bizim eğitim sistemimizden gelen bir alışkanlıkla nedense bizim kitaplarda genelde durumlar arka arkaya sıralanıyor. Ancak Deepak gibi yabancı yazarların çok basitleştirici, maddelere, başlıklara ayırarak pratiğe uygulanmasını, hep akılda tutulmasını kolaylaştırıcı bir içerikte sunulması çok güzel. Bence örnek almalıyız. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok yani.

Comments

Popular Posts