Passages..

Sonunda ne zamandır beklenen filmin Mubi ekranlarına gelmesiyle izleme şansım oldu. Nasıl mı buldum?; her türlü ilişkide benzer karakterlerin var olabildiğini çok çağcıl bir ilişki formatı üzerinden seyretmem açısından iyi oldu. 

Yalnız bu filme dair kısa da olsa yorumlarımı, açıkçası SPOILER vermeden yani sürprizi kaçırmadan nasıl aktarabileceğime çok da emin değilim. O yüzden siz bunu bir uyarı olarak dikkate alıp hiçbir şey öğrenmek istemiyor iseniz yazının devamını okumamayı tercih edebilirsiniz diye düşünüyorum. 

Şöyle ki, tabii ki baş karaktere acayip sinir oldum. Resmen beni çıldırttı. En son iki taraftan biri onu, yeniden bunu kabullenecek diye aklım çıktı adeta. Kızın başlangıçta, bir önceki sevgilisi açısından ortaya koyduğu tavrı çok beğenmiştim. Sonra gelişen ilişkisinde kendini bulduğu durumu fark etmeyecek ve ilerleyecek diye düşünmek bile sinir bozucuydu. Allah’tan yol yakınken dönmüş olduğunu görmek çok iyi oldu. 

Diğer karakterinde başlangıçta sahip olduğu ilişkiyi (onun içindeki duruşunu) gördüğü bakış açısı yine aynı şekilde rahatsız edici geldi. Sonradan diğer yakınlık kurduğu kişinin düşüncelerini uygulamayacak, kâle almayacak diye de yine endişe duydum açıkçası. Son kertedeki tavrı da bu açıdan şaşırttı. Gerçekten hiç öyle bir şey yapacağını düşünmemiştim. Ona da hak verdim. Ama en çok kadın adına üzülürdüm eğer sınırını çekip tavrını ortaya koymasaydı. 

Bu bağlamda tabii ki filmin, sinematografik açıdan en baştaki sekansını hayata geçirir bir düzlemde ilerlediğini görmek kurgusal açıdan güzeldi. Zaten bilmiyorum bu belki de çok kör gözün parmağına bir tavır olarak da nitelendirilebilir. 

Zira o sahneyi izlerken çok net bir şekilde ‘demek ki film bu minvalde ilerleyecek’ diye direk hissettim. Ki nitekim dediğim gibi öyle de oldu. Tabi güzeldi bu kurgu. Görsellik, estetik mekanlar, dokunuşlar ve dekorasyon da hoşuma gitti. Yani ışık kullanımı, renkler benim için önemli kriterler bir filmi izlerken. Sonuçta görsel bir sanat sinema. O yüzden bunları iyi kullandıklarını düşünüyorum, en azından kendi izleyici deneyimim açısından. 



Ancak öyle ahım şahım bir film olduğunu da düşünmüyorum. Eğer siz de yepyeni ve çokça konuşulan bir film izlemek istiyorsanız zaten bakacaksınızdır da. Aksi hâlde tercih sizin derim.

Comments

Popular Posts