Persona..

Bir önceki film postunda paylaşımı da olduğu gibi bu film de Kurtlarla Koşan Kadınlar atölyesi kapsamında okuduğumuz Bilge Vasilissa örgüsüne dair izleme önerilerinden biri oldu. Siyah beyaz olan ve Ingmar Bergman’ın yönetmenliğinde çekilmiş bir film olan Persona aslında her ne kadar iki kadın karakteri karakter üzerinden işleyen bir film gibi görünse de isminden de anlaşılacağı üzere Jung’un ‘persona’ kavramını irdeleyen bir yapım. Kaldı ki biz de zaten hem kitabın (KKK) genelinde hem de ilgili öykü kapsamında bunu işlediğimiz için çok iyi bir ödev oldu kendi adıma. 

İsminden veya izlerseniz fragmanından da hemen anlayacağınız üzere tam bir festival filmi. Tabi bunun bir de şöyle alt anlamı var ki; biraz da normal akımdan farklı bir yapım ve biraz da anlaşılması için gayret veya alt yapı gerektiren bir kurgu söz konusu. Tüm bunlara sahip miyim derseniz henüz o kadar yeterli olduğumu düşünmüyorum. O yüzden de her ne kadar bazı yerlerini anlamlandırsam, kafamda oturtabilsem de bazı yerlerini tam anlayamadığımı açıkça söyleyebilirim. Ancak bu beni filmi izlemekten alıkoydu mu?, hayır. Çünkü sonuçta burada bir kavramı çeşitli çıktılar üzerinden zihne yerleştirebilme amacının güdülmesi durumu var. Dolayısıyla da filmi çok kıymetli ve sinematografik açıdan da izlenmesinde fayda olan bir örnek olarak değerlendiriyorum. 

Dediğim gibi buraya kadar bahsettiğim kavramlar bir şey ifade ediyorsa ve henüz benim gibi izlemediyseniz listenize almanızı önerebileceğim bir film Persona.

Comments

Popular Posts