Death Comes to Pemberley.. yepyeni 19. yüz yıl mini dizisi..


Evettt yepyeni ancak mini minnacık bir Downton Abbey vakasıyla karşı karşıyayız. Aynı isimli 2011 tarihli kitaptan uyarlama ve sadece 3 bölümlük bir mini dizi, Death Comes to Pemberley.
O da Downton gibi koskoca bir İngiliz malikanesinde geçiyor. Kısalığı dışındaki tek farkı ise bir cinayetin çözümü üzerinden ilerliyor. Downton'daki Mr. Bates olay(lar)ının bir nevi-i sıkıştırılmış versiyonu diyebilirim. Kitabın-Dizinin en önemli özelliği ise Jane Austen'ın 'Pride and Prejudice' -'Aşk ve Gurur'- kitabındaki karakterleri kullanarak ve onun kaldığı yerden az ilerleterek (6 yıl) kurgulanmış olması. Evet, Mr. Darcy ve Miss Elizabeth Bennet baş rollerde :)
Yine kocaman şamdanlar, devasa avizeler, yemyeşil ve uçsuz bucaksız vadiler1800'lerin tüm ihtişamını bize sunuyor. Downton'daki gibi çaktırmadan söylenen ancak deli güldüren ince esprilerin de olduğu bence çok keyifli bir BBC dizisi. Zaten bugüne dek izleyip de beğenmediğim hiç BBC dizisi olmadı.
O yüzden siz de dönem filmlerini, dizilerini seviyor, Downton'ı iple çekiyorsanız bence çok seversiniz ;)
Meraklısına 1: Hatta bu vesileyle hatırlatayım, nette rahatlıkla, hem de Türkçe alt yazılı bulabileceğiniz ve bence en iyi Jane Eyre uyarlaması olan bir diğer BBC dizisini de (4 bölümlük, 2006 yapımı) şiddetle ama şiddetle tavsiye ederim.
Meraklısına 2: Ayrıca bulunur mu bilmiyorum ama dehşet güzel, en iyinin ötesinde bir uyarlama olarak 'Crime and Punishment' -'Suç ve Ceza'-, o kadar iyi ki Dostoyevsky çekse diziyi ancak bu kadar, bu kadar iyi çekerdi. O kadar yani. Karakterler o kadar cuk oturmuş ki, casting o kadar iyi ki, sanki kitabın içinden fırlamış gibiler. Okurken kafanızda nasıl canlandırıyorsanız, aynısını ekranda tıpatıp görüyorsunuz.

Comments