Argo..

Filmin açılış sahnesi, bence filmin genelinin en iyi yeriydi. Sırf orayı bile izleseniz yeter. Ama bu demek değil ki film kötüydü. Hayır, asla. Şahsen ben çok beğendim. Ancak keşke o ilk sekanstaki gibi biraz daha eleştirel olabilselerdi, daha doğrusu azıcık daha eleştirelliği filme yayabilseler, aralara az daha serpiştirebilselerdi. Ancak ee tabii onlar da bir yere kadar yapabiliyor. Ama bu da bir şeydir. 
Film bittiğinde ilk düşündüğüm 'ee en iyi film Oscar'ını alacağı çok belli' oldu. Zira bir Amerikan kahramanlık hikayesi, kötü ülke-kurtarıcı ABD, gerçekten alıntı olması, günceli kurcalaması olunca o kadar ama o kadar belliymiş ki alacağı. [ee ben çok geç izleyince 2013 adaylarını, belki de böyle bir tepki vermem çok doğal].
Bu arada Argo, aklıma hep Persepolis'i getirdi. Bence tüm zamanların en iyi filmlerinden biridir. İzlemediyseniz dehşetçe öneririm. Ama dediğim gibi Persepolis esintisi ilk 10 dk'da bitti.
Son olarak diyceğim o ki, ajanın yaratıcılığına resmen şapka çıkarttım, helal olsun.
Bir de İstanbul'u görmek çok keyifliydi. Zira İran çekim için (filmin tersine) izin vermediğinden kapalı çarşı/pazar mekanı dahil pek çok İran sahnesi (demir parmaklıklardan atlama gibi) İstanbul'da çekilmiş.
Birçok Türk oyuncu oynamış ancak en belirgini Muhammed Cangören idi. Oldukça belirgin bir role sahip oyuncu öyle etkili bir oyunculuk çıkarmış ki sahnedeki gerginlik ve karmaşayı o an gerçekten oluyor zanneden Ben Affleck çekime ara vermiş.!! Zira bence de çok gerçekçiydi. Bir şey olacak diye çok korktum o sahnede.

Meraklısına:
* Argo kelimesinin birçok farklı anlamı çıkıyor. Bunlardan biri (filmde de geçen),  Türkçe'deki klasik kapı tıklatma esprisi;
-kim o? 
-çöpçü
-git çöplükte ara
                                    ya da
-kim o?
-kilimci memo

gibi, cevaplanmak istenmeyen sorulara verilen yalapşap cevap gibi bir tarife sahip.
pat: knock-knock!
nat: who's there?
pat: argo.
nat: argo who?
pat: ARGO FUCK YOURSELF!!!


Bir diğeri ise Mitolojiden gelen anlamı: Altın postu almaya gitmek için inşa edilen geminin ismi. Ki bu da 6 ABD görevlisinin büyük bir operasyonla kurtarılma operasyonuna cuk diye oturuyor.

Comments

Popular Posts