çocuklarla evde aktivitenin en babası.. Kiwi Crate..

Belki bir çocuğum yok ama 3 tane yeğenim var ve onlar sayesinde çağcıl dönem çocuklarına sağlanan yaratıcı oyun, oyuncak ve faaliyet dünyası gibi büyük bir pencere/dünya açıldı önümde. İlk yeğenim Toprak olduğu için her şeyi onunla, onun sayesinde ve onun için keşfediyorum, onunla, keyifle deneyimliyor, sonrasında da diğerlerine aktarıyorum, aktarıyoruz. Benim için yeni olan ama bir o kadar keyif aldığım Yeğenimin Âlemi'nde tanıdığım son yeniliklerden biri ise Kiwi Crate.
Aslında kendisiyle tanışalı neredeyse bir yıl olacak ama ancak yazabildim. Karşılaşmamız ya People ya US Weekly'di tam hatırlamıyorum ama (şaka gibi) bir magazin dergisi sayesinde oldu. İşte 'küçük yazı kim okuyacak' dememeli, tanıtımın küçüğü büyüğü olmaz, hedef kitleyi nerede bulacağı hiç ama hiç belli olmazın dolu dolu, gerçek bir örneğiyle tanıştık.
İşte o minik yazı:
Bu kadarcık bir metin, beni o görsellik dolu sayfada (ee tabii algıda seçicilik de devreye girmiştir) yakaladı ve kaptı. Hemen instagram'da paylaşıldı ve ablacığıma anlatıldı. Karşılıklı olarak olayın önünde saygıyla eğilindi, böylesi bir yaratıcı fikre şapka çıkarıldı ve dakikası itibariyle hemen siteye girilip üye olundu. Söz konusu hayranlık, ilk kutunun gelmesiyle 5 ile çarpıldı, bu etki her gelen kutuyla birlikte artarak yükseldi ve halen de artmakta...
Yeğenimle ilk Kiwi Crate kutumuz..
Instagram'da da alt not olarak yazdığım gibi, keşke Türkiye'de de olsa, hatta keşke yeğenimin ilk yıllarından itibaren olsaydı dediğim ve ablamın arkadaşının önerdiği gibi, keşke kendim getirebilsem dediğim harika bir pazarlama düşüncesi. Zaten yaratıcısı da CA'lı bir anne. Şu an ABD ve Kanada dışına ne yazık ki gönderim yapmıyorlar. Ama şu ara 'nereye gelsin isterseniz' araştırmaları, anketleri de yapıyorlar.
Olay şöyle. 19.99 dolara üye oluyorsunuz ve çocuğunuzun 3-7 arasında değişen yaş grubunu belirtiyorsunuz. İsterseniz kardeşe de ekstra geliyor, o da kardeş indirimiyle 7.90 bir ek ücretle ekleniyor. Her ayın kutusunda 2 ya da 3 aktivite yer alıyor.
  • Ayrıca siteden, geçmiş ayların temalarını ayrıca isterseniz sipariş verebiliyorsunuz. Zira bazen çok ihtiyaç duyulabiliyor, evdeki oyuncak dağı az kalıyor, yetmiyor, yetemiyor.
  • Aynı şekilde boya, kalem, kağıt, ip ve benzeri birçok malzemeyi de yine siteden ayrıcana satın alabiliyorsunuz.
  • Ve en güzel yanıııııııı aktiviteleri yaparken kutudan çıkanlar dışında hiçbir şeye ihtiyaç duyulmuyor. !! Kesme yapılacaksa içinden makas, yapıştırma varsa yapıştırıcı, boyama varsa boya, ip lazımsa ip, kurşun kalem lazımsa kurşun kalem, sulu bir şey varsa su sıkılacak sprey şişe.... her şey ama her şey içinde çıkıyor. Gidip de evin içinde alet edevat aramıyorsunuz.
  • Bir de başta 19.90 dolar çok gibi görünse de aynı kalitede boyaları, makasları, yapıştırıcıları vs. gidip ayrı ayrı, bir marketten almaya kalsanız çok daha fazla tutuyor. Ve aynı kalitedekileri bulmak, hele ki aynı yerden bulmak çok zor zanaat. Ayrıca Kiwi sayesinde hiç bilmediğimiz ve acayip kaliteli, güzel markalarla, boyalarla, kalemler öğrendik ve sonrasında almaya başladık. Olayın böyle de bir geri dönüşümü oluyor. Zira hem tüketici hem de üretici firmalar (bu konsepte de katılımcı/iş birlikçi markalar) adına.
  • Her kutunun kendine özgü bir teması oluyor, dolayısıyla çıkan tüm aktiviteler birbiriyle bağlantılı oluyor. ve her temanın ne için seçildiği, çocuklara neleri öğretmeyi amaçladığı küçük kartonlarda yazılı olarak kutudan çıkıyor. Mesela Kutup temasında penguen boardlar yapılıyor, bowling oynanıyor, penguen şeklinde buzluk (silikon) çıkıyor suyun donması gösteriliyor, buzullar-penguenler konusuna dair her bilgi de aktarılıyor. Baharda Geri Dönüşüm / Çevre Duyarlılığı konusu işleniyor; çiçek saksısı, rüzgar değirmeni yapılıyor, geri dönüşümlü kağıt üretiliyor, önemi kavrattırılıyor.
  • Ve daha da güzeli, gelen her aktivite parçası doğa dostu, çocuklara zarar vermeyen, toksin içermeyen, leke çıkarmayan, geri dönüşümlü, kimyasal içermeyen vb. nitelikler taşıyan boyalar, kalemler şeklinde oluyor. Bunun yanı sıra makas var ise çocukların kendilerine zarar vermeyeceği tipte, tasarımda olanı geliyor; yapıştırıcı var ise solvent içermeyen yapıştırıcı, çıkarılabilir vs. nitelikte oluyor.
  • Hatta sitede, sosyal medya hesaplarında, newsletter'larında evde biriken kutularını bile nasıl değerlendirecekleri, hangi aktiviteleri nasıl kurgulayabilecekleri yazıyor; herkes de kendi bulduğu yöntemi birbiriyle paylaşıyor. (bu arada karton kutuların geri dönüşümlü malzemeden olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. oradan da bir tam puan alıyor bizden, ablamdan ve benden)
  • Ayrıca sitesi de çok aktif. Kutulara üye olmasanız bile projeler bölümünden, evde yapılabilecek (kızlara özel, erkeklere özel, ya da unisex) bir ton fikir öğrenebiliyorsunuz. Herkes zaten yemek tarifi paylaşır gibi içindekileri ve görselleriyle birlikte her yaptığını koyuyor siteye.
  • Şimdi bir de arabada yol giderken ya da seyahatte kullanılabilecek bir boy küçük, ayrı Kiwi Crate kutuları da yapmışlar. Bu da ayrıca düşünceli. Zira bizim gibi tipler, değil yurt dışı, şehir dışı, bir saatlik yola, ya da kafeye giderken dahi 'hangi oyuncakları, aktiviteleri, kalemleri, defterleri' alsam diye düşünüp ayrı bir çanta yapıyor.
  • Kutular her ay, çocuğun adıyla postalanıyor ve hep ayın ortasında eve ulaşmış oluyor. Onu beklemek de bu anlamda ayrı bir heyecan ve keyif yaratıyor. Zira yeğenim paso 'hadi teyze kiwi crate neden gelmedi, gelsin artık' diyip diyip duruyor, her gün bıkmadan, gelene kadar. Bu bile bizim için, onun olduğu kadar benim ve ablam için bile heyecan oluyor. Böyle merakla, sevinçle beklenen bir kutu da ulaştığında çok daha büyük bir mutluluk yaratıyor. Ha unutmadan, kutular ulaşana kadar tema bilinmiyor. Çocuklara tam sürpriz. Sadece küçük sneak peek videolarıyla birer ip ucu veriliyor ebeveyne.

Bu arada Kiwi Crate'nin birçok kurum, kuruluş, dergi ve organizasyon tarafından bol ödüllü olduğunu da unutmayalım.
Son olarak Kiwi adı nerden geliyor merak eden varsa; Yeni Zelanda'daki bayağı büyük bir kuşun adından geliyor ;)

Comments