Leenane’in Güzellik Kraliçesi..

- Ve senenin sanat kapanışını canım İzmir devlet tiyatrosunun yeni oyunuyla yaptım. 

- [yazar Martin McDonagh’in eserinden çeviren Sevgi Şanlı]

- Oyun, 1990'ların başında İrlanda'nın batısındaki Leenane adlı küçük kasabada geçiyor.

- *Karamizah tarzındaki eser, İrlandalı genç yazarın Connemara Üçlüsü adlı yapıtının ilk bölümü.

- Time dergisince "1998 yılının en iyi 10 oyunu" arasında yer almış.

 - Aslında geçen sene premier’ini yapan bir eserdi. Ancak o zaman sadece Konak’ta sahnelenmişti. Ve Bornova’ya gelişini beklememe değdi. Çok beğendim. Muhteşem bir oyunculuk sergilenmiş tabii ki. Özellikle de kadın oyuncularımız: Şebnem Doğruer ve Yağmur Candemir. 

- Tek bir sahnede geçen dekoru da bence çok keyifli detaylarla bezenmiştir. Tabii ki yine çok sevdim. [Dekor Tasarımı: Hasan Yavuz]

- Eser olarak da tam bir festival filmi havasında olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla kuzey ülkelerinin o bizden farklı kültürlerine dair kısa bir öyküyü seyretmek isterseniz mutlaka bir şans vermenizi isterim. Çünkü her ne kadar dediğim gibi farklı bir kültüre ait olsa da hem bizim kültürümüzde hem küresel anlamda her toplumda rastlanabilecek bir anne-kız ilişkisi üzerinden işliyor.

- [annenin kızını yitirme korkuları ekseninde “sevgisizlik, şiddet, hayal kırıklıkları gibi duygularla insanların iç dünyası irdeleniyor”.]

- Oyun, In-Yer-Face (suratına) türündeki eserlere bütünüyle uyar. Çünkü şiddet, küçük düşürme ve ölüm konularının yanı sıra seyircileri şoka uğratarak onları şaşırtma özellikleri bulunur.

- (In-Yer-Face seyirciyi ensesinden tutup mesajı aldırana kadar sallayan dramalardır; hoş olmayan duygular yaşama, aniden şiddete başvurma gibi eylemler bulunur.)

- Çok hüzünlendim. Açıkçası çok da etkilendim. Tabi bunda oyuncuların performansların etkisi çok büyük. İzleyicinin kafasında hem sorular uyandıran, hem de her iki tarafa hak verme arasında gidip gelen bir zihin pratiğine alan tanıyan bence oldukça iyi bir eser var karşımızda.







Comments

Popular Posts