Bir Kültür Sanat Öncüsü Osman Hamdi Bey / Feraye Turan Pir..

Hamdi’ciğimle ilgili çıkan yepyeni bir kitap var karşımızda. Hem de çocuk kitabı.

Hitap ettiği yaş grubu açısından ise sanırım 10-11 yaşa kadar ilgiyle okunabileceği kanaatindeyim. 

Bu bağlamda kitabın temel olarak; ressamımızın çocukluğundan itibaren hayat hikayesinin ilgili yaş grubuna uygun şekilde kısaltılmış versiyonu olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla bu açıdan oldukça başarılı buldum. 

En önemli noktaları (isimler, tarihler, mekânlar), detaya kaçmadan sadelikle aktarıyor. Bunu yaparken de yine sade, anlaşılabilir ve temiz bir dil kullanıyor. Çizimleri de ilgili detayları görselleştirme açısından yeterli ve güzel. Tabii ki çok daha ihtişamlı bir estetik olabilirdi ancak fena değil bence.

Bir de çocuk kitaplarında görmeye alışkın olmadığım üzere, en arkada bir kaynakça bölümünün olması çok hoşuma gitti. Tek sayfalık kısa bir sözlük kısmının devamında, ilgili ansiklopedik bilgileri daha detaylı olarak okumak isterlerse yararlanılan kaynak eserleri belirtmek bence oldukça özendirici çocuklar için. Ki böylece çocukların araştırma yeteneklerini de geliştirme açısından çok faydalı bir detay olarak yer alıyor kitapta. Bu açıdan tebrik ettim. 

Özetle sanırım şimdilik dört kitaplık bir seri olarak, ülkemizin kültür-sanat alanındaki öncü karakterlerini  çocuklara tanıtmak ve öğretmek açısından oldukça faydalı bulduğumu söylemeliyim. E tabii bunun Osman Hamdi ile başlaması ayrı güzel :)


Comments

Popular Posts