Le Otto Montagne..

Çok uzun süredir film izlememe yine bir Mubi filmi ile bozmuş oldum. Filmi seçmem de iki kriter tabii ki etkili oldu. Bunlardan birincisi yeni bir film olması ve ikincisi İtalyanca olması :-) Zira bu aralar çok kötü İtalyam geldiği için (sanki belirli dönemlerde sistematik olarak gidiyormuşumcasına :-)). Ancak filmi böyle basit iki sebepten seçmiş olsam da karşımda inanılmaz derinlikte çok iyi bir film buldum. O açıdan kendimi kutluyorum. Zaten oldukça ünlü olan bir yazar ve kitabının uyarlamasıymış. 

Kesinlikle her adımında hiç beklemediğim bir dönemeci alarak ilerleyen bir kurguya sahip olması kendisini çok beğenmemin en önemli sebebi oldu. Bunun dışında tabii ki iki erkek ile dağlarda geçen bir hikaye olması nedeniyle ister istemez bir şekilde Brokeback Mountain filmi gibi olacak hissiyatı hasıl olmadı değil. Hoş o film de gerçekten iyi bir film değil ve çok beğenerek seyretmiştim orası ayrı. 

Ancak bu film ben şimdiden söyleyeyim hiç onunla bir alakası yok. İki erkek arasında çocukluktan başlayan dostluk ve bu dostluk içinden her ikisinin de kendisini bulma hikayesi olarak evrilen bir yapısı var. Bu bağlamda bana az biraz Atlıkarıncada Bir Tur Daha kitabını da hatırlattı. Ancak çok az. Zira kitabı okuduysanız ve filmin seyredecek olursanız ne demek istediğimi çok rahat anlayacaksınızdır ve fakat daha fazla sürprizi kaçırmamak adına söylemek istemiyorum açıkçası. O dediğim sürekli izlerken ‘demek ki şimdi bu şekilde olur, muhtemelen’ düşüncesini bertaraf edip hiç düşünmediğimiz (En azından kendi adıma aklıma gelmeyen) bir yoldan akışın ilerlemesi nedeniyle o sürprizi kaçıttırmak istemiyorum izleyecek olanlar açısından. Çünkü kendini bulma bulmanın gerçekleştiği yol açısından da şahsım adına hiç düşünmediğim bir şekilde evrildi. Neyse sanırım pek de bir şey anlatmadan fazla uzattım. Burada keseyim ve size çokça tavsiye ettiğimi söyleyim en iyisi. :)

Meraklısına: Filmde geçen tabii ki en iyi diyalog ve altı çizilesi cümlelerin geçtiği  sekansa dair alıntıyı buraya da not düşmeden edemedim. Bir de filmin ödül aldığını belirten haberi eklemeden.

Bir Nepal efsanesine göre dünya, 8 okyanusla çevrili 8 dağdan oluşuyor ve en yüksek dağ (Sumeru) ortadadır. Bazı insanlar 8 dağın etrafında dolaşmak için doğarlar, bazıları ise en yüksek dağa tırmanmak için doğarlar. 

İşte filmde, karakterlerimiz Pietro ve Bruno bu iki insan tipini temsil etmektedir. Ancak pek çok farklılığa rağmen Sekiz Dağ'ın kahramanları (Le Otto Montagne), zamanın ötesinde efsanevi bir dostluğu paylaşır.

İtalyan yazar Paolo Cognetti'nin ödüllü aynı adlı romanından uyarlanan filmin yönetmenliğini Belçikalı yönetmenler Felix van Groeningen ve Charlotte Vandermeersch yapıyor. İlk gösterimi 2022'de yapılan film, 75. Cannes Film Festivali'ndeki yarışmada Jüri Ödülü'nü kazandı.

Comments

Popular Posts