L'événement (Happening)..

Hatırlayanlar bilecek ki birkaç ay önce MugaMag kitap kulübümüzde Annie Ernaux ayı yapmış ve olabildiğince kitabını okuma gayretinde olmuştuk. Nasıl oldu ben de bilmiyorum ancak Türkçeye basılmış tüm kitaplarını bu vesileyle okuyabilmiştim. Çok da iyi olmuştu. Hepsini blog’da da uzun uzun yazmıştım. İşte okuma serüvenimde yazarın en beğendiğim kitabı Kürtaj olmuştu. Şimdi de filmini izlemek kısmet oldu Mubi’de. Ve yine çok da iyi oldu. 

Aynı şekilde :) yine nasıl oldu bilmiyorum ama gerçekten çok iyi bir uyarlama olduğu kanaatindeyim. Genel intiba kitap uyarlamalarının iyi olmadığı yönündedir ki ben de buna katılıyorum, tabi istisnalar kaideyi bozmaz. Şükür ki bunun ki de o istisnalardan, hem de iyi bir istisna olarak bir oldu. 

Zira hatırlarsanız yine geçenlerde bibliyoterapi kulübünde okuduğum Tütüncü Çırağı’nı o kadar beğenmiştim ki o gazla filmini izleyip çok büyük hayal kırıklığı yaşamıştım, bütün ağzımdaki o tadını alıp götürmüştü yazarın kitapla verdiği. Hatta öyle büyük bir pişmanlık duymuştum ki izlediğim için, geçen ayki Acı Çikolata kitabının da filmi olduğunu bildiğim hâlde izlemedim. Hâlen de izlemeye cesaret edemiyorum açıkçası. 

Ancak bu film öyle değil. Bir kere konuyu çok güzel aktarıyor. Kitabın kendisi de çok uzun bir kitap değil ancak olabilecek en ana noktalarını olabilecek en güzel şekilde ekrana yansıtmayı başarmış yönetmen. Kaldı ki hem baş rol oyuncusu hem de diğer oyuncular oldukça iyi performanslar sergilemiş kanaatimce. O yüzden Annie yengenin en çok beğendiğim (şu ana kadar ki) kitabı olan Kürtaj kadar filmini de bir o kadar beğendiğimi söylemeliyim. Öykünün de aktardığı o huzursuzluk hissini de diğer tüm duyguları da gerek renkler gerek ışık oyunlarının da katkısıyla aktarımını, ayrıca olayların gelişim sırasını ve de karakterlere dair en temel nitelikleri oldukça iyi aktardığını düşünüyorum. 

Bu arada şahane bir eşzamanlılık oldu ki; tam bu filmi izleyip yazısını yazarken Can Yayınları baskısı tükenen Kürtaj kitabını, bu sefer ‘Olay’ ismi ile (ki Fransızcasını bilmiyorum ancak İngilizce adı da zaten tam buna tekabül ediyor) ile yeniden yayınlamış. [Bunu da bilgiyi kitap kulübümüzün Discord kapalı grubundan, sağ olsun Tuba Hanım vesilesiyle öğrendim.:*]

O yüzden henüz okumadıysanız, sıcak sıcak yeni baskısını okuduktan sonra filmini izlemenizi tavsiye ederim. Bu arada Can Yayınları demişken; daha önce basılmamış olan bir kitabını daha Kürtaj yani Olay ile birlikte yeni yayınladı. O da aklınızda olsun derim. Zira fırsat bulur bulmaz ben de, hazır beş kitabını okumuşken ona da bakmayı çok istiyorum :)

Meraklısına: Kitap postları için;

Comments

Popular Posts