Arap Ali Destanı..
İlk kez kendi dilimizde yazılmış bir operayı izleme olanağına, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devlet Opera ve Balesi’nin @kktcdob turnesinin şehrimize uğraması sayesinde tecrübe etmiş oldum. Arap Ali Destanı adını taşıyan bu opera, “Kıbrıs tarihinde yeri olan, yüreği insan sevgisi ile dolu, her zaman haklının yanında duran halk kahramanı Arap Ali’nin anlatıldığı” bir yapıt.
Kendi ada topraklarından çıkmış özgün bir eser olan Arap Ali Destanı Operası, bu biricikliğiyle şimdiden hem İZDOB’un hem de benim minik sahne gösterimleri tarihçeme :) girmiş oldu.
Bununla birlikte, ilk kez 19 Ekim 2019 tarihinde Gazimağusa’da sahnelenen 'Arap Ali Destanı'nın Türkiye prömiyeri de BKM sahnesinde gerçekleştirilmiş oldu.
İki perdelik ve iki saatten fazla süren opera daha ilk sahnesinden, ne kadar büyük bir emeğin çıktısı olduğunu gösterdi. Bu bağlamda, “Kıbrıslı Türk liman işçisinin hikayesinin anlatıldığı eserin, 100 kişinin üzerinde bir ekip çalışmasıyla sahneye konulmuş” olduğunu da not düşmeliyim.
Tamamen Türk kültürüne ait ifadelerin inanılmaz güzel kafiyeli anlatımının aynı şekilde bir o kadar ona uyumlu melodilerle eşleştirilmiş olması gerçekten etkileyiciydi. Ve bu kadarla da kalmıyor, Havva Tekin tarafından ortaya konan librettosuna* (bir hafta önceki paylaşım sonrasının artık anlamını bildiğimiz üzere :-)) ses veren opera sanatçıları da, eser sahnelenirken, biz izleyiciler kendimizi onları seyretmeye kaptırmışken öne çıkacak kadar öylesine başarılı birer performans sergiliyor ki gerçekten odağınızı ayırmadan dinleyesiniz geliyor. Özellikle de Özellikle vurgulama gereği hissediyorum ki Arap Ali’den ziyade Arap Ali’nin annesini oynayan kadın opera sanatçısı Didem Çelik büyüleyiciydi. O melodileri o sözlerle harmanlayıp bir de onları, aktarılışı öylesine kolaymışçasına sahneye koyması büyük başarıydı kanımca. Onun ardından Arap Ali’nin kız kardeşi rolündeki Funda Uyanık'ın da bir o kadar başarılı bir performans sergilediğini söylemeden edemeyeceğim.
Özetle, kostüm ve dekor açısından biraz abartılı eserleri :) sevdiğim için bu açıdan Arap Ali Destanı’nı biraz yetersiz bulmuş olsam da, ifade ettiğim performanslarının başarısı noktasında oldukça severek izledim.
* Libretto: Opera, oratoryo, kantat gibi eserlerinin sözel metinlerine verilen ad; yarı şiirsel olarak ya da düz metin biçimindedir; müziğin sözü olarak da geçer. Şiirsel ifadeler ile anlatımı müzik ile bütünleştirir. İtalyanca ‘kitap’ anlamına gelen ‘libro’ sözcüğünden türetilmiş ve Latince aynı anlama gelen liber sözcüğünden evrilmiştir.
Comments
Post a Comment