Yunus Emre: Gel Gör Beni Aşk Neyledi..

Veee 1,5 yıl aradan sonra sonunda yeniden Necdet Aydın Opera Bale Salonu’nda olmak, o kırmızı koltuklarda bir temsil izlemek çok büyük şükür ve keyif idi. Kendi adıma bu sene izlediğim ilk bale/opera, 2021’in Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan edilmesi kapsamındaki [vefatının 700'üncü yılı nedeniyle UNESCO tarafından anma yıl dönümlerine alınmasıyla] ‘Yunus Emre: Gel Gör Beni Aşk Neyledi’ oldu. Adını özellikle belirttim çünkü dediğim gibi Yunus Emre yılı kapsamında İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) bünyesinde ortaya konan bir başka eser daha var. O da, O.Öner Özcan imzalı ‘Yunus Emre Kantatı’ adlı konser ki, gösterimi 9 Aralık’ta başlıyor.

Bizim izlediğimiz o ilk yapıma gelecek olursam: ‘Yunus Emre: Gel Gör Beni Aşk Neyledi’, hem opera hem bale sanatından parçalar taşan iki perdelik bir yapıt. Librettosu* Seda Ayvazoğlu'na ait, Alexandr Mekaev imzalı olan bu opera-bale; ilgili kutlama kapsamında gerçekleştirilmesi ile, dünya prömiyerini de İzmir’de bu sahnede yapmış bir eser olarak İZDOB tarihinde yerini aldı.

Kendi izleme tarihime de, orkestranın da sahne üzerinde bulunduğu ve bir anlatıcın temsile eşlik ettiği ilk opera-bale olarak geçti :) Çok uzun bir tarihsel dönemi aktarmasına karşın (dergahtan dergaha gezip Yunus Emre’nin, üç ustayı ziyareti babında: Hacı Bektaş-ı Veli, Tabduk Emre ve Mevlana) kurgusuyla gerçekten oldukça iyi bir anlatıma sahipti. Ayrıca, öne çıkardığı alıntılarla da etkileyiciydi. Zaten tüm İZDOB sanatçılarına hayran olduğum için, bir buçuk saate yakın süren zamanının nasıl geçtiğini anlamadan, yine bir huşu içinde :) izledim desem yerinde olur. Napiim hepsini çok mu çok özlemişim :) Nice nice güzel temsilleri ve onları izlemek kısmet olsun dilerim.

*Libretto: Opera, oratoryo, kantat gibi eserlerinin sözel metinlerine verilen ad; yarı şiirsel olarak ya da düz metin biçimindedir; müziğin sözü olarak da geçer. Şiirsel ifadeler ile anlatımı müzik ile bütünleştirir. İtalyanca ‘kitap’ anlamına gelen ‘libro’ sözcüğünden türetilmiş ve Latince aynı anlama gelen liber sözcüğünden evrilmiştir.








Comments

Popular Posts