Yunan ve Roma Mitolojisi / Otto Seemann..

Bu sefer karşınızda gerçekten derli toplu olan bir Yunan ve Roma mitolojisi kitab ile geldim. Yazın ortalarında hatırlar mısınız bilmiyorum bayağı bir arka arkaya mitolojiye dair kitaplar paylaşmıştım. İşte o kitaplar ile kıyaslayacak olursam Seemann’ın bu kitabı gerçekten diğerlerinden çok daha kategorileştirilmiş bir şekilde olayları ve durumları ifade ediyor ve bunu çok da güzel bir şekilde yapıyor. Mesela içindekiler üzerinden gidecek olursam; önce Olimpos tanrılarının kimler olduğunu sıralıyor, ardından deniz tanrılarının vd. kim olduğunu belirtiyor ve hepsinin altını madde madde dolduruyor. İlk bölüm bu şekilde devam ederken ikinci bölümde kahramanlar ele alınıyor ve yaratılış, insanoğlunun ilk var oluşu üzerinden mitolojik temalara deniliyor. 

Ancak şahsen ben belirttiğim o ilk bölümdeki tanrılar sınıflandırmasından en çok hoşlandım. Önce on ikili tanrı ve tanrıçalara denilmesine, ardından diğer tarafta tanrı veya tanrıça konumuna yükseltilmişlerin kim olduklarını sıralamasını çok beğendim. Çünkü zaten bugüne kadar blog’umu takip ediyorsanız, sözlük niteliğindeki kitaplardan ve özellikle de mitoloji söz konusuysa böyle ansiklopedik formattaki kitapları çok sevdiğimi ve tercih ettiğimi anlamışsınızdır. Zaten bunu da o yüzden fark ettim ve beğendim. 

Sadece şöyle bir eleştirel iki notum olacak ki öncelikle dilinin, özellikle tanrıçalardan bahsederken (tabii ki) bayağı bir eril nitelikte olması çok şaşırtıcı geldi bana. Bir de bizde olduğu aşikar tapınaklar ve/veya heykellerden bahsederken, çıkış yerinin Anadolu olduğu herkesçe malum olan karakterlere ve/veya olaylara değinirken bunu resmen göz ardı etmesi oldu. Aslında tüm Yunan mitolojisi bizim, Batı Ege’nin nam-ı diğer Atlantis’in yani tamamen Anadolu coğrafyasının ürünü iken kitap bunu anmaktan bariz bir şekilde imtina ediyor. Böyle bir yerden kaleme aldığını bayağı bir hissettim. O da beni oldukça rahatsız etti. Kaldı ki bu da öyle küçümsenecek bir husus değil, ananın kuyruğunun koptuğu an zaten. 

Neyse bilmediğim sularda çok da fazla gezinmeyeyim deyip burada son veriyorum cümlelerime :) Ve size de mitolojik hikayeler konusunda böyle belli başlı özellikler üzerinden kısa bilgiler edinmekten hoşlanıyorsanız elinize alıp bakabileceğiniz bir kitap olduğunu not düşmek istiyorum.

Comments

Popular Posts