Figaro’nun Düğünü.. (İZDOB)

[ENG is below]

  • Sezonun opera açılışını da kendi adıma ilk kez seyrettiğim bir eser ile yapmış oldum. Aslında blog’umun takipçileri hatırlayacak ki Pandemi döneminde İstanbul Balesi‘nin on yıl önce sahneye koyduğu versiyonunu YouTube’dan yayınlamışlardı. Ancak teknik nedenlerden dolayı görsel açıdan iyi değildi. 
  • Ve şimdi Mozart’un meşhur Figaro’nun Düğünü’nü canlı canlı seyrettim hem de canım İZDOB’umun sahneye koyduğu haliyle eğlenceli anlar yaşatan bir eser oldu.
  • Özellikle Susanna ile Madame karakterlerine ve kesinlikle Figaro’nun annesine bayıldık.
  • Ve mesela nedense o video versiyondan bahçıvan karakterini hiç hatırlamıyorum. Oysa bunda Kont’la öyle eğlenceli bir ikili olmuşlar ki bayıldık.

* Tabii Cherubino karakterini ayrıca dipnotta detaylandırdım.

  • Tabii ki her zaman hayran olduğum dekorundan kostümlerine her bir incelikli detayı büyük keyif zevk verdi. (O nasıl güzel bi bahçe ve gazebo idi)
  • Ancak konusu gereği çok fazla diyalog olması; hem yukarıdan alt yazıyı takibi güçleştirdi, hem de ne yazık ki bir kitapçığının olmaması bütünlüğü hakkıyla takip etmemize engel oldu. Keşke elimizde bir metni olsaydı bence konuyu da çok daha keyifli bir şekilde takip edebilirdik.

** Ki librettosunun, Pierre Beaumarchais’nin “Le Mariage de Figaro” adlı tiyatro oyunundan uyarlanmış olması bunu açıklıyor.

  • Ancak diğer taraftan konuyu takip etme telaşına kapılmak, izlencenin içine girip akmamıza ve yine bir meditasyon gibi hiçbir şey düşünmeden operanın kendisine odaklanıp tam bir sanatçı buluşması yaşamamıza vesile oldu.

*** Operanın zekice tasarlanmış diyalogları ve karmaşık olay örgüsü ile modern opera anlayışına öncülük etmiş olması da bunu açıklıyor.

  • Kısacası, geçtiğimiz sene Madame Butterfly operasını seyrettiğim sayın Yiğit Günsoy Bey’in yeniden çok özenerek ve emek harcayarak sahneye koyduğu belli olan bir eserini izlemenin keyfi ile ayrıldık.
  • Bu arada aklınızda olsun; o meşhur,  Milos Forman’ın Oscar ödüllü filmi Amadeus (1984) bu operanın yaratım sürecini etkileyici şekilde işlemişti.
* Cherubino, opera buffa (komik opera) olan eserin; enerjik, haylaz ve eğlenceli sembolik kişisidir. Çünkü operanın önemli “pantolon rolü” (trouser role) karakterlerinden biridir. Bu, bir kadın mezzo-soprano tarafından erkek bir karakterin canlandırıldığı bir operatik gelenektir. Figaro’nun Düğünü’nde bu tercihin yapılmasının nedenleri şunlardır:
- Gençlik Temsili: Cherubino, ergenlik çağındaki bir genç erkeği temsil eder. Kadın sesinin yumuşak ve tiz tonları, bu masumiyeti ve toy enerjiyi mükemmel bir şekilde yansıtır.
- Sesin Mizahi Kullanımı: Kadın bir sanatçının genç bir erkeği oynaması, özellikle sahnede Cherubino’nun bir kız kılığına girdiği sahnelerde ek bir mizah katmanı yaratır.
















[in ENG]

The Marriage of Figaro..

  • My season opening started w a performance I had never seen before. Actually, I watched the Istanbul Ballet version on YouTube during pandemic. However, due to technical reasons, the visual quality was not great.
  • Now, I have seen Mozart’s famous wedding live&it was performed by my beloved IZDOB (Izmir State Opera and Ballet).
  • I especially loved the characters of Susanna, Madame&definitely Figaro’s mother.
  • For some reason, I don’t remember the gardener character from that video version at all. However, in this performance, the interaction between the Count&the gardener was so fun, we loved it.

*I made sure to note the character of Cherubino separately.

  • Of course I always enjoy every detailed nuance from the set design to the costumes, especially the beautiful garden&gazebo.
  • However, due to the many dialogues in the plot, it was difficult to fully understand the storyline&follow the subtitles, especially without the program booklet. It would have been much easier to follow the plot if we had a text in hand.

**This is explained by the fact that its libretto was adapted from Pierre Beaumarchais’s play Le Mariage de Figaro.

  • On the other hand, the rush to follow the plot helped us immerse ourselves into the performance&focus on the opera itself, almost like a meditation without thinking about anything else.

***The cleverly designed dialogues&complex plot structure explain why it was ahead of its time in shaping modern opera.

  • In short, we left the performance w the joy of seeing a work that, like last year’s Madame Butterfly, was carefully&thoughtfully staged by Mr. Yiğit Günsoy.
  • By the way, keep in mind that the famous Oscar-winning film Amadeus (1984), directed by Milos Forman, powerfully portrayed the creation process of this opera.
* Cherubino, a symbolic character in opera buffa (comic), is one of the 'trouser role' characters. This operatic tradition involves a female mezzo-soprano portraying a male character. Reason: 
- Since he represents a young man in adolescence, the soft&high tones of a female voice perfectly reflect his innocence&youthful energy.
- The scenes where Cherubino is dressed as a girl add extra humor.

 




Comments