“Yunus Sezener ile Doğru İlişkiyi Nasıl Keşfederiz" TSOL online atölye çalışması..

Üniversite hayatından sonra yani M.Ö. çok yıllar geçtikten sonra :-) ilk kez online bir eğitime, hem de kendi alanım dışında ve de sürprizli olarak ilişkiler konusunda katılmak tam da karantina günlerine kısmet oldu, çok da keyifli ve güzel oldu.
Bu bağlamda; önce ‘Ortalıkta Düzgün Erkek Var’ isimli kitabıyla, sonrasında her pazar günü yepyeni birisiyle bizi tanıştıran Mr. Vesile (@mrvesile) podcast’leri [spotify ya da youtube]
ile ve karantina günlerinden itibaren de her geceki Vesileler (@hepimizvesileyiz) canlı yayınlarıyla  [youtube] başta ilişkilere olmak üzere her konuda katkısıyla vesile olan @yunussezener ‘in ''Yunus Sezener ile Doğru İlişkiyi Nasıl Keşfederiz" isimli online eğitimlerinin ilk dersine katıldım. The School of Life İstanbul (@tsolistanbul) kapsamındaki online atölye çalışmalarından biri olan bu ders vesilesiyle ben de vakti zamanında İstanbul’da iken ilk açıldığında adını duyduğum bir oluşumun içinde olma şansı yakalamış oldum. Halihazırda eğer siz de Alain De Botton okuyan ve severek takip eden kitleden iseniz The School of Life (TSOL) adını da duymuşsunuzdur. TSOL İstanbul da onun, merkezi Londra’daki okulunun bizdeki ayağını oluşturuyor. Yıllardır pek çok farklı ve özgün eğitimi bünyesinde bizlere sunuyor. Ve bu eğitimlerin en yenilerinden biri de benim katıldığım bu aşk ve ilişkiler üzerine olan eğitim oldu. Temelde 12 farklı dersten* oluşan bir programın ilkiydi, benim katıldığım, ifade ettiğim gibi. Diliyorum ki sonrakilere de katılmak kısmet olsun. Hem benim katıldığım atölye çalışmasına göz atmak isterseniz, hem de diğer TSOL eğitimleri hakkında inceleme yapmak isterseniz ilgili linkleri aşağıya ekliyorum.
Yunus Sezener’in dersine geri dönecek olursam, öncelikle enerjisine bir kez daha hayran kaldığımı belirtmek isterim. Normalde dersin süresi 2,5 saat idi ancak interaktif olduğu için bu süreyi bol bol aştığımızı söylemeliyim. Fakat her ne kadar uzatmış olsak da eğitimcimiz olarak Yunus’un ilk dakikadan son dakikaya kadar aynı heyecan ve coşkuyla bize aktarımlarda bulunduğunu ve işini ne kadar severek yaptığını, bize de bildiklerini aktarmaktan büyük keyif aldığını her anında hissettiğimin altını çizmeliyim. Öyle ki aktardıkları ikili ilişkiler yani kadın-erkek ilişkileri üzerinden temellenmiş olsa da gündelik yaşamdaki her türlü ilişkimizde uygulayabileceğimiz faydalı tavsiyeler verdiğini belirtmeden geçemeyeceğim. En azından kendi adıma aktarılanları o şekilde değerlendirdim. Aldıklarımı da bu bakış açısıyla, eş deyişle, sadece karşı cinsle olan ilişkilerimde değil, diğer tüm ilişki modellerimde de bir anlam verme / değerlendirme aracı olarak kullanacağımı ve hatta hemen kullanmaya başladığımı rahatlıkla söylemek isterim. Zaten dediğim gibi bu ders, bir müfredatın ilk adımı olduğu için ana hatları ve genel şemayı ortaya koyma perspektifinde gerçekleşti ve fakat yine de aşağıda alıntıladığım pek çok değerli veriyi bana kazandırdı.
Peki, neden senin için bu kadar değerli derseniz...
Kendi adıma sanki yüz yıl gibi uzunca sürmüş hissi veren eğitim öğretim hayatım noktasında :), aslında kendi kar küremde çok fazla da çemberimi genişletmeden deneyimlediğim ve/veya deneyimleyenler üzerinden gözlemleyip kendime öngörü kattığım her türlü ilişki üzerinden bir yaşamım oldu. Bu yüzden de o çemberin dışındaki hayatın nasıl olduğuna dair kıymetli verilere sahip olmama vesile oldu @yunussezener ve olmaya devam ediyor. Ki bu noktada da, kendisinden alıntılayacağım üzere, ‘konfor çemberimi / konfor alanımı genişletme’ konusunda büyük motivasyon oluyor hem kendisi, hem de her daim her konuda aktardıkları. O yüzden de bu online ders ve diğer tüm, ilişkilere dair her türlü kendi adıma alabileceğimi, uygulayabileceğim verileri ceplerime dolduruyorum ve bütün katkı sağlayanlara şükran duyuyorum.
Bir de son olarak eklemem gerekirse; bu eğitime katılarak TSOL’de bir eğitimine katılmış olduğum için hemen akabinde yine aynı çatı altında gerçekleşen bir networking buluşmasına da katılma şansı elde ettim ki bu da benim için çok kıymetliydi. Yine Yunus Sezener vesilesiyle tanıdığım değerli Erdal Uzunoğlu’nun (@erdal_uzunoglu_) moderatörlüğünde çok keyifli bir buluşma oldu ve pek çok alanda katkı sağladı. O yüzden bu derse katılmanın kendi içinde bana sürprizli bir hediyesi olmuş oldu.
Diyeceğim o ki, sonuçta herkesin kendi deneyimleri ve deposundakiler ışığında değerlendirip kendine kattıklarının farklılaşabileceği her çok katmanlı eğitim gibi bu ders için de sizin alacağınız katkılar değişebilir. Ancak ben kendime kattıkları noktasında çok keyif aldığımı ve severek sizlere önerdiğimi mutlulukla ifade etmek isterim.
*Doğru İlişkiyi Nasıl Keşfederiz ana programımızı oluşturan on iki dersten biridir. Derslerimiz, ilişkiler ve iş yaşamından, kendimizi anlama ve kültürle ilişkimizi keşfetmeye; duygusal hayatın ana temalarını ele alır. Bu ders Aşk Zamana Nasıl Meydan Okur ve İlişkinin Röntgenini Çekin: Kalmalı mı Gitmeli mi? dersleriyle bir seri oluşturur ve birlikte The School of Life’ın ilişkiler üzerine fikirlerini kapsarlar. 

  • Çekici bulduğumuz tipi değiştirmeye çalışmakla uğraşmamalıyız. Bu tiplerin hayatımızda yarattığı zorluklarla baş etme yöntemimizi değiştirmeye uğraşmalıyız. 
  • Aşkı bulmaya başlamanın yollarından birisi, bizimle yaşamanın da zor olabileceğini kabul etmektir. 
  • Gerçek aşkın kusurlara tahammülü vardır: 
  • - Eksiklerimize rağmen kendimizi sevebiliriz - Başka bir insanın eksiklerini görüp onu yine de sevebiliriz. 
  • İltifat manipüle etmek için değil, birine kendi çekici taraflarını yeniden hatırlatmanın verdiği keyif için yapılır. 
  • İşin sırrı özele inmektir: sadece o kişiyi beğenmek değil, onlardaki hangi belirli özellikleri sevdiğimizi ifade edebilmektir. 
  • Hepimiz bir açıdan "loser" iz: Kırılgan, muhtaç ve zayıfız. İnsanoğlu için başka bir seçenek zaten yok.
  • Yalnız ve izole, yoksunluk içinde ve muhtaç olmak bir acayiplik göstergesi değildir. 

**‘Ortalıkta Düzgün Erkek Var’ kitap post’u için tık tık.

Eğitime Dair İlgili Sayfalar:
https://www.theschooloflife.com/istanbul/program/herey/yunus-sezener-ile-dogru-ilikiyi-nasil-kefederiz/?SubsiteID=10
https://www.theschooloflife.com/istanbul/program/yeni-mufredat/

Comments

Popular Posts