The Goldfinch..

Tam da 5 sene evvel bu aylarda okuduğum Saka Kuşu’nu aynı dönem film versiyonuyla izlemek her ne kadar keyifli olsa da, araya o kadar yıl girdiği için ve kitap inanılmazzz detaylı bir roman olduğu için önemli noktaları anımsama açısından pek tabii zorlandım. Ancak zorlanmaya rağmen genel hatları bildiğim için kurguyu da olayı da kotardım. İşte tam bu noktada da kitabı okumayanların filmden ne aldığı-alabileceği bir soru işareti olarak belirdi. Çünkü muhtemel hadi bizim de bi elimiz dokunsun diyip kitabın ana parçaları bir kavanoza koyulup, bir güzel sallanıp masanın üzerine dökülmüş ve orada çıkan yeni ve düzeni değişmiş kurgu üzerinden gidilmiş. E biraz da esas olayın merakı olsun diye kanımca. Ancak sanki ipin ucu hafif kaçmış ve her şey birbirine karıştığı gibi, o esaslı anların büyüsü de zayıflamış gibi geldi. En azından kendi adıma öyle oldu. Zira o malum! esas olayı kitapta, hem de başında okuduğumda çok etkilemişti. Başta olması ayrı, kendi etkileyiciliği ayrı vurmuştu. Kaldı ki diğer olaylar da tam tamamına kronolojik olarak ilerlemesine rağmen hiç de öyle merakı falan azaltmamıştı. O yüzden yapılmasa ve esas kitap kurgusuna sadık kalınsa daha anlaşılır olurdu kanımca. Yani en azından kafa karıştırmazdı. Yoksa konuya dair yorumum, kitaba dair yorumumla aynı sanırım.
Film bazında, karakterlerin seçiminin gayet yerinde olduğunu düşündüm. Sadece Rus çocuk konusunda olumsuzum. Kitapta, kafamda çizdiğime hiç uymadı ve çok da rahatsız edici bir tip buldum. Nicole Kidman ise uymuş ancak soğukluğu sanki biraz fazla abartmış gibi geldi. Bir de kitapta, ee o kadar sayfa sayısıyla doğal olarak, hem onun hem de babayla geçen yılların inanılmazzzz uzun detaylandırıldığını belirtmekte fayda var. Bi de çocuğun ağlaklılığı konusu da abartılmış. Hiç benim aklımda öyle yer etmiş bir karakter değildi. Kaldı ki ağlasa da yeridir. Çok bile dayanıyor çocuk :(
Sonuç derseniz; e kitap uyarlamalarındaki başarı oranı malum. Özne de bu kitap olunca, bence okumadıysanız pas diyebilirsiniz. Yoksa zaten dememe gerek yok, gider izlersiniz ;)

Comments

Popular Posts