AydınlıkEvler - Babaannem Amerika’ya Karşı..

Ve yine en son M.Ö. yaptığım bir edimi gerçekleştirdim ve Kültür Park’ta bir etkinliğe katıldım. Bu vesileyle çok çok uzun bir süre sonra ilk kez bir özel tiyatro oyununu izleme şansına eriştim. 

Demet Akbağ’ın başrolünde yer aldığı eser, aslında 1970’lerde geçen bir konuyu işliyor ancak günümüzde de işlerliğini (ne yazık ki) koruyan temalara tam yerinde göndermelerde bulunuyor. O yüzden temsil boyunca her ‘Amerika’nın oynadığı oyunlar’! üzerinden diyaloglar geçtiğinde, bugünkü konuları da ister istemez hatırlıyoruz. Aynı şekilde sadece bir duvar etrafında birlik duygusunun yaşanması söz konusu olduğunda, yine ister istemez bir ağaç etrafında birleştiren kolektif anlarımızı anımsıyoruz. Tüm bunlar çerçevesinde de oyun kendi kültürümüz adına zamansız bir niteliğe bürünüyor.

Bu bağlamda anlaşılacağı üzere bir anlamda eser, aslında bizim kültürel motiflerimizi işlediği için, doğal olarak muhtemelen sadece bizim toplumumuz tarafından anlaşılabilecek bir kurgusal yapıya sahip. Kaldı ki babaanne özelinde öne çıkmakla birlikte espritüel neredeyse tüm anekdotlar ancak Türk kültüründe yaşamış biri tarafından hak ettiği şekilde anlaşılabilir nitelik arz ediyor. Dolayısıyla benim de bir parçası olduğum kitle bazında nokta atışı keyifli anlar yaşamamıza vesile oluyor.

Hepimizin özellikle çocukluğunda, bir babaanne figürüne teyet geçmiş olabileceğimiz düşünüldüğünde ilgili anlatılar tebessümle karşılanıyor. O yüzden de kendi geçmişimizden anıları hatırlatarak eğlendiriyor. Ve tabii ki aynı şekilde yeri geliyor, bir iç çekişte hüzünlendirebiliyor.

Diğer yandan tabii ki tüm oyuncu kadrosunun alkışı hak eden performanslarının olduğu kadar, yaratıcı sahne prodüksiyonunun da (sahneye yansıtılan ışıklı çizimlerden dönen platforma değin) 2 saati çok keyifli bir tiyatro gösterisi izlemiş olmanın tatminiyle sonlandırmamızda büyük etkisi olduğu bir gerçek. Bu nedenle tüm emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunmak ve olur da turnesinin yolu, İzmir gibi sizin de oralara düşerse şans verebileceğiniz bir tercih olduğunu not düşmek isterim.






* Tüm fotoğrafları, imleciniz resmin üzerindeyken sağ klikle yeni pencerede tek başına açarsanız, görseldeki yazıları çok daha büyük okuyabilirsiniz.

Comments

Popular Posts