dünya ne yazık ki 'Sıcak, Düz ve Kalabalık'...


Hot, Flat and Crowed başlıklı kitap kapağı
Özyeğin Üniversitesi'nin araştırma odaklı çalışmalarının çatısını oluşturan "Research@Özyeğin" (Özyeğin’de Araştırma) perspektifinin tanıtım toplantısı, The New York Times köşe yazarı, Pulitzer ödüllü gazeteci-yazar Thomas Friedman’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Friedman; Swissotel The Bosphorus, İstanbul otelinde gerçekleştirilen konferansta, aynı adlı kitabında yer alan argümanlarını aktardı.

Thomas L. Friedman
Öncelikle organizasyon, başlangıcından son anına, otelden ayrılışa değin, sahip olduğu detaylara dair inceliğiyle bence gerçekten çok başarılıydı. Bir doktora öğrencisi olarak bu konferansa katılmak istediğimi ilettiğim anda, Sunduz Hanım hemen ilgilendi ve bana davetiyemi ivedilikle iletti. Kendisine müteşekkirim.
Friedman da, hem son kitabı "Hot, Flat, and Crowded: Why We Need a Green Revolution--and How It Can Renew America" hem de bir önceki çok-satan diğer kitabı "The World Is Flat: A Brief History of the Twenty-First Century" içerisinde yer alan görüşlerini, güncel örneklerle zenginleştirerek çok iyi ortaya koydu. Gerek tüm sunum boyunca gerek soru-cevap bölümünde kendinden emin duruşunun ve yere basan savunmalarının eşliğinde ne kadar güçlü bir hitabet yeteneğine sahip olduğunu da gösterdi.
Sözü geçen kitabına kaynaklık eden 2 ana makaleye bu linklerden ulaşılabilmekte:
- "The Power of Green"
http://www.nytimes.com/2007/04/15/magazine/15green.t.html?_r=2&sq=&st=cse&%2334;green%20is%20the%20new%20red%20white%20and%20blue=&%2334;=&scp=1&pagewanted=all
- "The First Law of Petropolitics":
http://www.anderson.ucla.edu/faculty_pages/romain.wacziarg/downloads/petropolitics.pdf
Kitabın tamamını okuma fırsatı bulunamaması durumunda, oldukça uzun da olsa, sadece bu iki makalenin okunmasının bile, Friedman'ın görüşlerini anlamada oldukça faydalı olacağını belirtmek mümkündür.
Son olarak, Friedman İstanbul'daki konuşmasının hemen ertesi günü, her zaman yazdığı New York Times gazetesinde de Türkiye hakkındaki görüşlerine yer verdi.

1* "Letter from Istanbul" başlıklı yazısının orijinali için: http://www.nytimes.com/2010/06/16/opinion/16friedman.html
** Türkçe çevirisi için:
http://www.hurriyet.com.tr/planet/15039612.asp?gid=286
2* "Letter From Istanbul, Part 2" başlıklı devam yazısının orijinali için:
http://www.nytimes.com/2010/06/20/opinion/20friedman.html

Son olarak manidar bir dipnot vermek gerekirse, Friedman’ın konferansa da ismini veren “Hot Flat and Crowded” başlıklı kitabını, çeşitli tasarımlara sahip kapaklarından birinde yer alan resmin, Hollandalı ressam Hieronymus Bosch'un 1503 ve 1504 yılları arasında yaptığı bir tablo olduğunu görülmektedir. “The Garden of Earthly Delights” -“Dünyevi Zevkler Bahçesi”- adını taşıyan tablonun bu anlamda, gündelik zevkleri sonuna kadar karşılama adına dünyanın kaynaklarının fütursuzca kullanılmasının yol açtığı duruma eleştiril bir pencereden bakarak, acilen sürdürülebilir yeni ama “yeşil” bir enerji kaynağının bulunmasının tek çözüm olduğunu savunan Friedman’ın görüşlerine oldukça yerinde bir fon oluşturduğunu ifade etmek mümkündür.
[Bu ünlü tablonun sol panelinde, Adem ile Havva ve harikulâde hayvanlar eşliğinde cennet tasvir edilir. Orta panelde pek çok çıplak figür, eşsiz güzellikte meyveler ve kuşlarla birlikte dünyevi zevkler; sağ panelde ise günahkârların değişik biçimlerde cezalandırılışının gösterildiği cehennem resmedilmiştir. Dış paneller kapatıldığında ise rölyef (kabartma) üzerinde tanrının dünyayı yaratışı konulu eser görülmektedir.]

Comments

Popular Posts