Hatır..

  • Öncelikle bence filmin orijinal adı ‘Memory’nin birebir çevirisi olarak ‘Hafıza’ çok daha uygun olurdu. Herhalde daha farklı ve estetik olsun diye ‘hatır’ kelimesini tercih ettiler, ancak şahsen bu kelimeyi ilk gördüğümde benim aklıma "hatırına bir şey yapmak" veya "hatırşinas" gibi anlamlar geliyor. Hatır kelimesinin ‘hatırlamak’ kökünden türeyen anlamı ise aklıma hiç gelmiyor açıkçası. Dolayısıyla, filmde ‘hafıza’ anlamında kullanıldığını anlayana değin, neden bu isim verilmiş bir türlü çözemediydim. 
  • Diğer taraftan film, adından da anlaşılacağı üzere, hafızanın özellikle travmatik anlar bağlamında yanıltıcı niteliği üzerine kurulu bir öykü sunuyor. Çok sade ve kendi çapında ilerleyen bir kurgusu var.

”Film, iki baş karakterini de güvenilmez hale getirip izleyicinin onlara yapışıp akışa kapılmasının önüne set çekmiş. Bu belirsizlik, izleyicinin yargısını filme ortak ediyor.”*

  • Ancak bunun içinde inanılmaz bir hüzün barındırıyor. Ve fakat bu hüznü asla abartılı bir şekilde sunmuyor, aksine daha iç parçalayıcı bir seviyeye ulaşmasına engel oluyor. 
  • Karaktere can veren oyuncular da öyle iyi bir performansla sergiliyorlar ki, gerçekçilik üst seviyede ilerliyor. 
  • Zaten erkek karakter, 80. Venedik Festivali’nde En İyi Oyuncu Ödülü’nü kazanmış. 
  • Sürprizi kaçırmamak adına daha fazla detaya inmiyorum ve filmi bence en güzel tanımlayan bir alıntıyla sizi baş başa bırakıyorum.
“Franco, ellerinde geçmişlerinden yalnızca zarar görmüş parçalar kalmış iki insanın bir bütünlüğe ulaşma çabalarını aktarıyor bizlere.”**
  • Bir de izlemek isterseniz Mubi’de; hatırlatayım.

* https://www.muratcanaslak.com/hatir

** https://altyazi.net/yazilar/elestiriler/hatir/


[in ENG]

Memory..

- As the title suggests, the film presents a story centered on the deceptive nature of memory, particularly in the context of traumatic events. The narrative is very simple and progresses at its own pace.

“The film makes both of its protagonists unreliable, preventing the audience from becoming too attached to them and getting swept away by the flow. This uncertainty makes the viewer a participant in the film’s judgment.”*

- However, the film contains an incredible sense of melancholy. But it never presents this melancholy in an exaggerated manner; instead, it prevents it from reaching a more heartbreaking level.

- The actors bring their characters to life with such strong performances that the sense of realism remains at a high level throughout the film. 

- In fact, the male lead won the Best Actor Award at the 80th Venice Film Festival.

- I won’t go into further details to avoid spoilers and will leave you with a quote that I think best defines the film.

“Franco (director) portrays the efforts of two individuals, left with nothing but damaged fragments of their pasts, to achieve wholeness.”**

- And if you’d like to watch it, it’s available on Mubi; just a reminder.

* https://www.muratcanaslak.com/hatir

** https://altyazi.net/yazilar/elestiriler/hatir/

Comments

Popular Posts