Karıncalar: Bir Savaş Vardı..
Nobel&Pulitzer ödüllü, ‘Amerikan edebiyatının devi’ John Steinbeck'in, göçmen yaşamının zor yönlerini & insan doğasının karanlık tarafını yansıtan "Fareler ve İnsanlar" eserinin tiyatrosunun ardından, bir başka kitabının uyarlamasını izleme şansına sahip olduk.
Çeviren: Işıl Yüce & Ülkü Tamer
Uyarlayan: Gökhan Aktemur
Rejisör: M.Akif Yeşilkaya
•Öyle ki Karıncalar; (aslında Gazap Üzümleri'nin yazarı olarak ünlü) Steinbeck'in, 1942’de New York Herald Tribune’ün savaş muhabiri olarak yazdığı makalelerin koleksiyonu olan, aynı adlı kitabı "Bir Savaş Vardı"dan [Once There Was a War] (1958) uyarlanan bir tiyatro.
•Yazar; sıradan insanların deneyimlerini, yani çoğu zaman göze çarpmayan ama gerçek savaşanları kaleme almış.
- En son ne zaman tek kişilik tiyatro izlemiştim hatırlamıyorum ancak Karıncalar, açık ara farkla izlediklerimin en iyilerinden oldu.
- Çünkü 1 saati aşkın bir süre boyunca, arasız; Akın Kurt bey öyle bir performans sergiledi, karakteriyle öyle bütünleşerek tüm atmosferi yaşattı ki inanılmazdı. Gerçekten ayakta alkışlanmayı hak etti ki tüm salon bu şekilde karşılık verdi.
- Hele son dönemde Kent Kabilesi kapsamında ‘Taşıdıkları Şeyler’ kitabını okumuş iken ilgili savaş sahnelerinin (kitabın, uzunca detaylandırmaya alanı olması bağlamında zihnimde oldukça iyi oturtmuş iken) üç boyutlu olarak sahnede var oluşunun muhteşemliği bir o kadar etkileyiciydi.
- Dolayısıyla oldukça sade görünmekle birlikte savaş alanının böylesi çarpıcı bir şekilde dekorda yansıtılması muhteşemdi.
Dekor: Ali Cem Köroğlu
Işık: Kerem Çetinel
Müzik: Dengin Ceyhan
- Bu bağlamda ışık ve diğer efektlerinde de etkisi ile resmen biz de o savaş ortamında geçirerek, bir nev-i atalarımızın yaşadığı travmayı yine sanat ile iyileştirdik.
- Son olarak böylesi etkileyici bir konuya sahip olması bağlamında finalin etkileyici olacağını hissediyor ve bekliyorsunuz. Kendim için de öyle oldu. Ve fakat bu kadar etkileyici olacağını gerçekten beklemiyordum. Finale geldiğinde yaşanılan twist ve ona eşlik eden yine dekor inanılmazdı. Tüylerim diken diken oldu.
- Dolayısıyla şiddetle öneririm. Şiddetin o acımasızlığını sahnede görmek adına..
Comments
Post a Comment