İki Bekar..

Geçtiğimiz senelerde sadece Konak sahnesinde oynadığı için izleyemediğim bir eser olarak İki Bekar’ın Bornova sahnesinde de temsilinin başlamasıyla kendisini seyredebildim nihayetinde. Ve çok da iyi oldu. 

İki perdelik ve komedi türünde olan çeviri bir oyun kendisi. (Yazar Sam Bobrick’in eserinden dilimize çeviren Ekin Tunçay Turan)

Ancak bizim kültürün içinden çıkmamakla birlikte araya serpiştirilmiş o küçük detaylı esprilerinin bayağı bir güldürdüğünü söylemeliyim. (Tabi bunda karakterlerimize hayat veren oyuncuların performanslarının etkisi büyük. Özellikle Jack karakterine hayat veren Serkan Kunter, vücut dilinden konuşma diline kadar karakteri olabilecek bence en iyi noktada bizlere sunuyor.) Dolayısıyla yeri geldi bir söz, yeri geldi bir mimik vb. güldüren nüansların tüm oyuna yayılacak şekilde aralara yayılmış olduğu, oldukça keyifli bir kurguya sahip olduğu kanaatindeyim. Kaldı ki ilk 10 dakika gibi bir bölüm oldukça sıkıcıydı. Ancak sonradan oyunun kendi içinde açılımıyla birlikte o sıkıcılığın zaten bilerek yaratıldığını anlamış oluyorsunuz. Çünkü olay o sıkıcılıktan evrilerek hem iki karakterin kendi üzerinden gelişimleri, hem de ‘birbirleriyle olan İlişkilerinin nasıl oluyor da iyiye doğru evriliyor’unun bir anlatımı. (Hatta güncel tabiriyle ifade edecek olursam; kadının dişil enerjisini iyileştirmesi ile birlikte karşısındaki erilin de nasıl dönüştüğünü ve birlikte çok daha ayakları yere basan bir noktaya gelebileceklerini gösteren adeta bir kişisel gelişim örnek olayı gibi :-)) Hem de çok espritüel bir anlatımı. O yüzden siz de kadın erkek ilişkilerine dair eserlerden hoşlanıyorsanız (hele bir de farklı bir kültürün anlayışı ve esprisi üzerinden giden bir örneğini izlemek adına) bence İki Bekar’a bir şans verebilirsiniz. Zira eğlenceli dakikalar yaşatarak tebessümle salondan ayrılmanıza vesile olacağı kanaatindeyim.

* Tüm fotoğrafları, imleciniz resmin üzerindeyken sağ klikle yeni pencerede tek başına açarsanız, görseldeki yazıları çok daha büyük okuyabilirsiniz.









Comments

Popular Posts