Notre Dame'ın Kamburu.. Efes'te..

Bornova sahnesindeki temsile ilişkin yazımda dediğim gibi canım İZDOB sanatçıları gerçekten de İzmir’e sığmadı ve Efes’te muhteşem bir performansla sezonu resmen taçlandırarak kapattı. Şükürler olsun ki 5. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali kapsamında Antik Tiyatro’daki harikulade görsel bir ziyafeti izleme şansını yakaladım (ki hâlen nasıl gidebildiğime inanamıyorum; ancak bilenler biliyor ve bendeniz hepsine sonsuz teşekkürler).

Sonradan öğrendiğim üzere 4000 kişinin eşliğinde, dakikalarca alkışlanan ve bunu sonuna kadar hak eden bir Notre Dame’ın Kamburu temsilini seyrettirdikleri için tüm İZDOB ailesine sonsuz şükranlarımı sunarım.

Zira hâlihazırda kapalı bir salonda izleyerek büyülendiğim bu eseri, bir de o mistik harabelerin çevrelediği müthiş antik sahnede izlemek nasıl büyüleyiciydi anlatamam. Hele ki kapanış sahnesi ilk hâliyle o kadar etkileyici iken, Efes Tiyatrosu’nun durumuna uygun olarak farklılaşmış koreografisi de bir o kadar daha etkileyiciydi ki görmeniz lazım.

Sizin anlayacağınız, fotoğraf karelerindeki orblar ile net olarak görüldüğü üzere, mekânın yüksek enerjisinin iksir etkisiyle balerin ve baletlerimiz sahnede coştukça biz amfi tiyatronun taş merdivenlerinde coştuk, biz coştukça onlar coştu ve tabiri caizse resmen medite bir hâlde (ki geçen bir post’ta alıntıladığım üzere Prof. Murat Gülsoy’un ifadesiyle “Sanatçılar modern zaman şamanlarıdır”) bizlere inanılmaz bir 100 dk. yaşatıldı.

Bana da antik dönemin en büyük açık hava tiyatrosu özelliğini taşıyan bu mekânda hayran hayran seyrettiğim sahnelerden kesmeleri burada paylaşmak kaldı :)







Comments

Popular Posts