Profesyonel..

Hemen söylüyorum Profesyonel muhteşemdi! Gerçekten beklediğime fazlasıyla değdi. Zira tam karantinanın başladığı pandeminin ilk ayında turne ile İzmir’e gelecekti ve ne yazık ki sonra her yer kapanınca iptal oldu. Şükür ki neredeyse ikinci yıldönümünde yeniden İzmir programına eklendi ve bu sefer sadece Karşıyaka’da değil, Bornova sahnesinde de oynandı. İlk gününün, hatta ilk saatlerinden tüm temsillerin biletleri tükendi. Ve ilk kez tüm salon dolu bir şekilde (o kadar düşünmesine rağmen! Kültür Bakanlığı’nın duyması ve bütçelerle ilgilenmesi dileğiyle), hem de bir İstanbul devlet tiyatrosu oyunu vesilesiyle izleme şansını yakaladım.

Oyuncuların bitişte sahnede görünmesi ile birlikte tüm solan aynı anda ayağa kalkarak alkışladı. Çünkü tüm övgüleri hak eden bir eseri izlemiş olduk. Gerçekten 2 saat boyunca hiç ara vermeden sahnelenen tek perdelik bir oyun olmasına rağmen temposu ve içeriği o kadar mükemmeldi ki, saate hiç bakmadan ve adeta sona yaklaştığımızı yaklaştığında ‘keşke daha uzun sürse, devamını doya doya izlemeyi sürdürsek’ hissiyatıyla izlendi. 

Tam 11 yıldır sahnelenen bir oyun olmasını da sonuna kadar hak etmiş olduğunu anladım. Başroldeki Yetkin Dikinciler ve Bülent Emin Yarar mükemmel ötesi bir performansla, adeta karakterlerini yaşıyormuşçasına bize hikâyeyi öylesine yaşattılar ki. Hatta böylesine eğlenceli, evet eğlenceli dedim çünkü gerçekten komik öğelerin bulunduğunu bilmiyordum (tiyatro, opera-bale, sinema, dizi vd. öncesinde özet ya da sinopsis okumadığımı biliyorsunuz hâli hazırda :-) ) ve bu kadar başarılı bir şekilde aktarılmış olması adeta büyüleyiciydi.

Sadece “kara komedi türünde ve ironik bir üslupla anlatılan” esprilerine tüm salon kahkahalarla eşlik etmekle kalmadık, en azından kendi adıma, tüm hüzünlü anlarda da ilk kez olarak bir tiyatro eserinde gözlerimin dolmasına engel olamadım. ‘Yaşasın tiyatro’ denilirken, bir karakterin çocuğuyla vedalaşmasını anlattığı an ve daha birçok sahnede karakterle birlikte öylesine duygulandım ki.

Ayrıca dünyaca ünlü Sırp yazar Duşan Kovaçeviç imzalı bir eserin onca yıl sonra günümüz insanının yaşadıklarıyla bu kadar rezone etmesi de çok şaşırtıcıydı. Zaman ve mekândan bağımsız olarak bazı olayların her daim yaşanmış ve yaşanmakta olması gerçekten düşündürücü..

Özetle, şahane bir öyküyü, şahane bir performansla ve böylesi güzel bir kurguda izlemiş olmak gerçekten büyük bir şans oldu biz İzmir seyircisi adına. (Rejisör #IşılKasapoğlu ’nun oyunun kitapçığından öğrendiğim üzere, tüm ödüllerini hak eden inanılmaz yetenekli ve bir o kadar başarılı bir sanatçı olduğunu da sırf bu oyunu izleyerek bile görmüş olmak mutluluk vericiydi.) Tüm emeği geçenlere ve Profesyonel’in şehrimize gelmesini sağlayanlara sonsuz şükranlarımı buradan iletmek isterim. Dilerim nice seneler sahnelenir. Ve siz de bir şekilde denk gelirseniz izleme ayrıcalığını yakalarsınız.





Comments

Popular Posts