Kara Komik..

 
Ve yıllardan sonra yeni bir Cem Yılmaz filmini sinemada izleyebildim. (Bu arada belirtmeliyim ki tüm filmlerini izlemedim. Çoğu var ancak tamamı değil.) O yüzden perdede görmek ekstra keyifliydi benim adıma. Diğer yandan da, bir orijinallik olarak :) bir değil iki Cem filmi izlemek, hele de bi de arka arkaya pek güzeldi. Şahsen ben keyifli vakit geçirdim.
Ancak, gittiğim gün IG Hikâyelerde de dediğim gibi, bir G.O.R.A ya da A.R.O.G izlemeyeceğinizi, tee 3. filminden beri biliyor olduğunuz-muz konusu net. Dolayısıyla bu da, Cem’in (babamın oğlu da! :) ) bu filmi de (filmleri de) kendi farklı film deneyimlerinden biri olarak yer alıyor. Tam da isminin karşılığı olarak, çoğunlukla yabancı filmlerde görmeye alışık olduğumuz kara komedi türünün birer örneği olarak yer alıyor, Kara Komik Filmler (bu arada devam filmleri Ocak 2020’de geliyormuş!). Tabii ki bizim kültürümüze, bizim esprisi anlayışımıza uyarlanarak kotarılmış. E tabii olması gerektiği gibi. Ve bu noktada da, yani tam açık ifadeyle bir kara komedi filminden bekleyebileceklerimizi verdiğini düşünüyorum. Ha yüzde yüz bir başarı ve beğeni oranıyla mı derseniz, orası izleyenin beğenisine-beklentisine vd. birçok kritere bağlı olacağı için tamamen göreceli.


Öyle ki, kara komedilerde görmeye alışık olduğumuz, diğer film türlerine olan göndermeler ve tabii ki bilenler üzerinden çıkarsama yapılabilecek şarkı-film vb. atıflar da bu bağlamda metinlerarasılığa hakim olma derecesine göre değişir diye düşünüyorum. Mesela birçoğunu yakalamışım gibi düşünsem de eminim başkaları, hiç bilmediğim ve bilmediğim için de fark edemediğim detaya vakıf olmuştur. Bu bağlamda da, filmlerde ilgili detayların olması, bir yerli yapımda bunları görmek de ayrıca mutlu etti. Seviyorum Cem’i işte bu orijinallikleriyle de.
Neyse efenim, siz de onu ve tarzını seviyorsanız gidersiniz zaten. Ancak en başında da dediğim gibi, yerlere gülmekten serileceğini falan hiç düşünmeyin :)
Meraklısına 1: Yalnız ilk filmdeki esas kızımız Cemre Ebüzziya için bir maşallah diyorum. Kızımızın bu sene seyrettiğim 3. filmi!!!! oldu, bu! Kendisi, (caaaanım) Bartu Ben’de ilk görmüş ve çok sevmiş-beğenmiştim. O dizideki menajer muhabbeti gibi nasıl bir menajeri varsa helal olsun vallahi.
Meraklısına 2: Filmlere dair son bi küçük notum da erkek kitleye: 2. filme kesin bayılırlar :/ tam onlarlık geyikler konmuş. Tepe tepe gülsünler :/

Comments

Popular Posts