The East.. muhteşem bir endüstri karşıtı film..


2013 yapımı bir film olmasına ve baş roldeki Eric'in (bilen bilir :p) deli hayranı olmama rağmen, utanarak söylüyorum ki filmden hiç haberim yoktu. Hadi bir Cuma gecesi filmi izleyim diye siteler arası dolaşırken karşıma çıktı ve konusu hakkında hiçbir şey bilmeden, sadece Eric olduğu ve yeni film olduğu için izledim. Ve tapındım. İnanamadım. Daha çok sükse yapması, her tarafından izlenmesi gereken bir film.
Evet konusu yabancı değil bize, ancak çoğunlukla ABD için daha geçerli belki ama, organik kozmetik yazımdaki gibi bu konuların ara ara işlenip bize unuturulmaması gerekiyor. Çünkü insanoğlu, günün telaşına kapılıp esas konuları çoğu zaman kolaylıkla geçebiliyor.
İlaç şirketleri, petrol şirketleri, silah endüstrisi, kimyasal fabrikalar .... kısacası büyük şirketler, aslında dünyayı yöneten kurumsal ortaklıklar.. para için her şeyi feda edenler. Yine utanarak söylüyorum ki her biri için ayrı yapılmış birçok, hem de Hollywood yapımı, star oyuncu kadrolu film izlememe rağmen şu an sadece birkaçını hatırlıyorum: sigara şirketlerine dair George Clooney'li Insider ve Nicolas Cage'li bir silah endüstrisi filmiydi sanırım. Oysaki hepsini bilmeli, konuyu, bize ışık tuttuğu konuları, olayları unutmamamız gerekiyor.
The East'te temelde ilaç şirketlerinin, küçük bir antibiyotik ilaç ile ne hayatları nasıl mahvettiğini anlatmakla yetinmiyor, petrol şirketlerinin tüm insanlığın malı olan koca okyanusları nasıl hafriyat alanı gibi kullandıklarını, kimyasal ürün üreten deve fabrikaların atıklarını hiç düşünmeden çevreye nasıl bırakıverdiklerini, tüm ekolojik dengeyi nasıl bozduklarını, su kaynaklarını yok ettiklerini tüm çıplaklığıyla anlatıyor, bir kez daha gözümüze sokuyor.
Filmin bence zayıf kalan tek yanı, sonu. Hayır sonu kötü olmamış ancak nedense çok daha çarpıcı olmasını beklerdim o kadar. Konusu itibariyle daha beklenmedik bir final beklettirdi sadece o.
Belki çeşitli açılardan eleştiren çoktur ancak ben beğendim ve şiddetle de tavsiye ederim herkese.

Comments