Mustang..

Ve evet bu da oldu! Tamamen Türkiye'de, Türk bir yönetmen tarafından çekilen, Türkçe olan, Türkiye'den bir kesit anlatan bir film gelin görün ki Fransa adına, Oscar'larda en iyi yabancı film dalında aday adaylığını da atlayıp direk 5 baba adaydan biri oldu! Tamam, bunu da gördük! Artık dağılabiliriz!
Ancak ben mutlumuyum; kesinlikle hayır! Adaylık açıklanır açıklanmaz instagram'da dile getirdiğim hislerimi buraya da alıntılıyorum, bu noktada:
Şimdi bana kızacaksınız belki ama, bizim ülkemiz adına yarışmıyor olmasına rağmen aday olarak seçilmiş olmasına çok üzüldüm, gıcık oldum. Çünkü böyle bir zihniyetin olduğunu görücekler ya ona sinir oldum. Hoş bilseler de bilmeseler de onun var olması yeter ama ne bileyim işte.. kısmet.. belki her şerde bi hayır vardır olur da birilerine tokat olur da düzelir..
Filme geri dönersek; altını çizmek istediğim, bana garip gelen ve bu noktada beğenmediğim üç nokta var

  • - Bir kere kızlar, Türk olmalarına ve Türkçeleri çok doğru olmasına rağmen çok fazla Avrupai kaçmış. Hani Türk'ten çok, aynı yönetmen gibi Fransa'daki Türklere ya da daha çok Fransız'lara deyim, onlara benzeyen bir tipleri var. Bu da gerçekliği etkiliyor kanımca, en azından benim için.
  • - Ayrıca kızların öyle bir havası var ki; anneleriyle Avrupa'da ya da o da olmadı İstanbul gibi büyük bir şehirde yaşıyormuş, orada yetişmiş ancak daha yeni o eve düşmüş gibi bir haldeler! Oysa ki bir cümlede 10 yıldır orada oldukları geçiyor! Bu da demek oluyor ki bazısı bebekken geliyor ve tamamen o evde yetişmiş oluyorlar! Bu da hem ezelden orada yetişip hem nasıl böyle modern görünümlü olabiliyorlar düşüncesini akla getiriyor. En azından benim için öyle oldu, ve izlerken paso kafamı kurcaladı.
  • - Kızların öyle Avrupai bir havası var ki, hadi o 10 yıldır orada olma olayı öyle değilmiş, biz yanlış anlamış olalım; o zaman da öyle Avrupai kızların hele ki 1 değil tam 5 taneler ve hepsi aynı kafadan, hem o Avrupai özgür temellerinden hem de birbirlerinin desteğinden güç alarak hiç durumlar isyan etmemesi, ya da hiç kaçmaya çalışmaması çok abes kalıyor! Her şeye boyun eğmeleri, hiç seslerini dahi yükseltmemeleri çok garip bence. Hadi o 10 sene olayı doğru, o zaman da yine 5 kişi olmalarından dolayı yine isyan etmemeleri çok saçma! 

SPOILER
Hele ki adam hususunda, belli ki hepsinin sırayla onu yaşamış olmaları anlamında, hali hazırda okula gidiyorken bunu birini, bir öğretmene anlatmamış olmaları, maça kaçan kızların polise başvurmamış olması çok garip kaçıyor.
SPOILER END.
Sonuç olarak her şeyin eğitim ve medeniyetle ancak çözülebileceği de sondaki sahne ile vuku buluyor.. İzleyelim mi derseniz, izleyin anacım izleyin de sene 2015, yer Dünya gezegeninde daha neler olduğunu görün!!

Popular Posts