Boyhood..

Son dönemin en çok konuşulan, en merak edilen, bize gelmek bilmeyen ve internete düşmek bilmeyen filmi! Sonunda alt yazısız da olsa düştü, hem de hd olarak. Da izleyebildim vesselam.
3 saate yakın süresiyle pek sıkmayan, bir çocuğun 12 yıllık yaşamını, her yıl birazı çekilerek, tam da 12 yılda biten bir film.
Konu gerçek değil, sadece karakterleri oynayanlar hep aynı kişiler ve onların fiziksel olarak 12 yıllık değişimini tek bir filmde görmek çok değişik, orijinal, hoş bir fikir bence.
En çarpıcısı bu. Beni diğer etkileyense zaman atlamalarının, yani track of time'ın kullandığımız teknolojiler bazında anlaşılması!
Neden bilmem bu beni çok etkiledi. 12 yıl zarfında çocukların önce sadece tv'de ne varsa onu izlemesi, sonra konsol oyunlarına sarması, sonra şu pager gibi yemek verip beslenen dijital oyuncaklarla oynaması, X-box'lara geçiş, iphone'un arz-ı endam edişi, önce 3-3s-4-4s ve 5 sıralamasıyla geçişi, x-box'ın tahtını wii'ye bırakışı...
eskiden filmlerde giysileri, arabaları referans alırdık ama anlaşılan o ki artık teknolojiyle zamanın hesabını tutabiliyoruz.
Resmen bendeki durum şuydu: şu an 3s'i kullandığına göre sene 2012 olmalı!
Şaka gibi resmen.
Bu bağlamda filmin 3. güzelliği, deli bir kurguya sahip olmasıydı. Öyle güzel geçiş yapmış ki time laps arası hiç yadırgamıyorsunuz. Konu resmen su gibi, kaymak gibi, yağ gibi akıyor, bir kare öncesi 1 sene öncesi olmasına rağmen asla garipsemiyor, anaa noldu şimdi, buraya nereden geldik, asla demiyorsunuz, dedirtmiyor, en azından ben demedim.
Günümüz yerli dizilerindeki zamanlama, diyalog hataları saat-gün aralığında bile hata verirken yıllarda böyle bir şey olmaması süper bence.
Onun dışında pek bir başka tarafı yok. Klasik o hep dediğim Amerikalı gençliğin durumu, weed pot içmeler, erken anne olmanın getirdikleri, erkeklerin genç olgunlaşması, Amerikalı çocukların resmen kendi başlarına büyümesi, aile-akrabalık bağların laçkalığı, 18'in sonra college'a gitme sevdası-hezeyanı ve gidişle ebeveynlerin düştüğü yalnızlık-mutsuzluk, aile içi şiddette herkesin resmen Allah'a emanet durumları vd.
Ama ilk kez 12 yıl aynı oyuncularla çekilmiş bir film olması özgünlüğü ile bile bence izlemeniz gereken bir film.

Comments